На парламентарните избори в Швеция десноцентристкият алианс излезе начело с малка преднина пред управляващия блок на социалдемократите и зелените, предаде Би Би Си. На трето място е популистката евроскептична формация "Шведски демократи".

Десните получават 39.6 процента от гласовете, социалдемократите 39.4, а популистите 12.6.

Прогнозните резултати сочеха победа за социалдемократите с 26.2% от вота и второ място за "Шведски демократи" с 19.2%. Това би означавало голямо отстъпление за лявата партия и най-успешно представяне за евроскептиците от основаването на формацията досега.

Швеция завива на дясно?

Швеция завива на дясно?

Провеждат се важни парламентарни избори

Предварителните данни обаче не се потвърдиха и Швеция избегна най-неблагоприятния вариант - невъзможност да се състави правителство поради отказа на основните политически сили да се коалират с евроскептиците.

Както и други евроскептични партии в Европа, популистката "Шведски демократи" беше критикувана заради нееднократните й реверанси към Владимир Путин. Тя набра популярност основно с антиимигрантския си патос, но срещна и съществен отпор на политическата сцена.

В опит да подобри имиджа си, партията започна да отправя и екологични послания, но въпреки това не успя да разшири популярността си до степен, която да й гарантира участие във властта.

Крайнодясна партия заплашва статуквото в Швеция

Крайнодясна партия заплашва статуквото в Швеция

"Шведски демократи" получават 20% подкрепа