Днес в Швеция ще се проведат избори за парламент. Вероятността скандинавската страна да се присъедини в групата на държавите, чиито традиционни политически системи бяха разтърсени през последните години и да завие надясно, е съвсем реална.

Последните сондажи откроиха, че крайнодясната партия "Шведски демократи" може да получи около 20 на сто от гласовете, което ще я направи втора или трета политическа сила. Именно тази партия е последователна в своята антимигрантска реторика.

Евроизборите са последна възможност за спасяване на Европа, предупреди Салвини

Евроизборите са последна възможност за спасяване на Европа, предупреди Салвини

Само преди ден той се присъедини към европейско популистко движение на Стив Банън

Другите две до този момент големи партии - Социалдемократическата и опозиционната центристка партия не могат, според проучванията, да постигнат мнозинство в парламента.

Премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви в последния ден от предизборната кампания, че избирателите продължават да се опасяват преди всичко от екстремизма и фашизма. Льовен предупреди, че да се дава глас на "Шведските демократи" е опасно и контрапродуктивно.

Той сравни гласуването за тях с опит да се потуши пожар, като се полива с бензин.

Цялата предизборна кампания мина под знака на темата за имиграцията.

На изборите през 2014 година националистическата партия удвои броя на своите депутатите в парламента, след като за първи път влезе на изборите през 2010 година. Удвояването на процентите и съответно на представителите може да се случи и на настоящите избори.

В последните няколко години "Шведските демократи" се опитват да променят своя имидж, свързвани години наред с крайнодесните и фашистко настроени нагласи. Традиционно нейните избиратели са мъже от работническата класа, като в момента много от посланията на партията са насочени към жените и по-образованите и заможните слоеве от населението.

Вчера лидерът на "Шведските демократи" Йеми Окесон заяви, че неговият план да се ограничи притока за мигранти се възприема като напълно нормална в останалите страни от Европа.