Образувани са наказателни дела за терористична атака и посегателство върху живота на руските военни във връзка с обстрела от Украйна на ГКПП на ФСБ и станция за товарене на петрол в Брянска област. Това се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на Следствения комитет на Руската федерация (TFR) в неделя, предаде "Интерфакс".

Саботаж на железопътен мост в Курска област и пожар във военен склад край Белгород

Саботаж на железопътен мост в Курска област и пожар във военен склад край Белгород

В социалните мрежи се появяват и множество съобщения за взрив

"Според разследването на 29 април 2022 г. военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и други украински военни формирования са изстреляли най-малко 35 насочени изстрела от 120 мм минохвъргачки по граничарите на ФСБ на Русия в Брянска област, които са били на територията на ГКПП Белая Березка в района на Трубчевски", се казва в съобщението.

По данни на агенцията, в резултат на взривове на артилерийски мини на територията на граничната застава са повредени административни сгради, общежитие, две единици специална техника и оградна порта. ю

Образувано е наказателно дело за посегателство върху живота на военнослужещ и умишлено унищожаване или повреждане на военно имущество (член 317, част 1 от член 346 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

"Освен това централният офис на Следствения комитет е образувал наказателно дело за обстрела от украински въоръжени групи на 30 април на обект в близост до нефтената станция на OAO Russneft в село Жеча, Стародубски район, Брянска област", се казва в доклада.

Пожар в руска петролна база в Брянск

Пожар в руска петролна база в Брянск

Не се съобщават причините

Пострадали са сградата на помпената станция, маслопровода, метални конструкции и стопански постройки.

Действията на украинските военни са квалифицирани от разследването по част 2 на чл. 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (терористичен акт, извършен от група лица), се казва в TFR.

Припомняме, че на 1 април стана известно, че възникна пожар в петролна база в руския град Белгород. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи за двама пострадали при пожара - това са работници на петролната база.

Преди това, в нощта на 25 април в руския град Брянск - запали се нефтобаза. Местни жители казаха, че са чули експлозии. Във връзка с инцидента в Брянск бе извършена частична евакуация на живеещите наблизо хора.

Овладян е пожарът във военен склад край Белгород

Овладян е пожарът във военен склад край Белгород

В неделя работната група ще отиде на място за оценка на щетите, замервания и започване на възстановителни работи

крайна "напълно легитимно" може да извършва атаки срещу цели в Руската федерация. Нарушаването на логистиката на противника и унищожаването на вражеските складове е част от войната. Това заяви тогава министърът на въоръжените сили на Великобритания Джеймс Хипи.