На силен обстрел е била подложена военнополева болница на укрепилите се стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Украинските издания твърдят, че ударът е бил целенасочен. Случил се е тази нощ и при него един човек е бил убит, а още около 100 пациенти са получили допълнителни наранявания. Според в. "Украинска правда" защитниците военната болница, в която са настанени около 500 ранени и лекари, е била умишлено атакувана.

Русия не вижда повод за още преговори около съдбата на военните в "Азовстал"

Русия не вижда повод за още преговори около съдбата на военните в "Азовстал"

Путин вече е обявил, че трябва да сложат оръжие

Въпреки многократните ултиматуми от руската страна, те отказват да се предадат. И генералният секретар на ООН Антониу Гутериш помоли Москва и Киев да отворят хуманитарен коридор за цивилните, но Кремъл обаче отхвърли това. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не вижда тема за преговори по ситуацията около стоманодобивния завод "Азовстал".

Информацията за обстрела идва на фона и на ударите на Русия по столицата Киев, които се случиха вчера точно когато Гутериш беше там, след посещението си и в Москва. С пет ракети беше ударен Киев. Мариупол беше отново тема на разговорите между Гутериш и Зеленски, като украинският президент заяви, че продължава да се надява да успее да изведе живи хората от "Азовстал".

Гутериш: Съветът за сигурност се провали с Украйна

Гутериш: Съветът за сигурност се провали с Украйна

Той призна, че това е "източник на голямо разочарование, разочарование и гняв" за него

Местните медии съобщават, че ситуацията в града не се е променила, макар и в много райони вече да е относително спокойно откъм военни действия, но градът не разполага с електричество, вода и хуманитарна помощ вече близо два месеца. Повечето хуманитарни коридори за извеждане на мариуполци бяха проверени. Ситуацията в Мариупол продължава да е катастрофална. По данни на Министерството на отбраната на САЩ, че Русия е изстреляла повече от 1900 ракети през 63-те дни на войната срещу Украйна, повече от тях са именно по Мариупол.

Продължават настъпателните действия за установяване на пълен контрол върху територията на Донецка и Луганска област с цел установяване на сухопътен коридор до окупирания Крим, съобщава тази сутрин Генералният щаб на украинските въоръжени сили. Само в Донецка и Луганска област през изминалото денонощие са отблъснати девет атаки на руските войски, които се опитват да попречат на украинците да се прегрупират.

Руснаците пък продължават блокадата на град Харков и настъпват към Изюм предимно с артилерийски огън.

До къде може да стигне разочарованието на Путин?

До къде може да стигне разочарованието на Путин?

Той не може да си позволи да бъде дълго време в безизходица