Бившият британски премиер Тони Блеър беше замерван с яйца и обувки по време на презентация на мемоарите си, съобщи Skynews.

Гневната реакция срещу Блеър се състоя в книжарница в Дъблин, където той представи книгата си „Пътуване". В нея британският държавник категорично защитава водената от него политика, част от която беше решението Великобритания да участва във войната в Ирак.

Протестиращите отправяха гневни упреци към бившия британски премиер. Сред тях  бяха „Хей, Тони, колко деца уби днес?", както и „Тони Блеър е престъпник!", пише още skynews.

БиБиСи допълва, че демонстрантите в акцията са били около 200. След кратък сблъсък с полицията, трима от тях са арестувани. Същевременно други 300 са били желаещите да си купят книгата му. Те обаче са били подложени на щателна проверка, след която е трябвало да оставят на гардероб мобилните си телефони и чантите си.

Припомняме, в иракската култура хвърлянето на обувка по някого е израз на крайно презрение. В края на юли 2008г. иракски журналист неочаквано хвърли обувката си срещу президента на САЩ Джордж Буш, докато той се ръкуваше с премиера Нури ал Малики.

През февруари тази година по премиера на Турция Реджеп Ердоган, който бе на визита в Испания, също бе хвърлена обувка.