19-годишен американец, който в новогодишната нощ в Манхатън нападна полицаи с мачете, беше обвинен в "опит за убийство на полицаи", съобщи нюйоркската полиция.

Тревор Бикфорд е обвинен, че е нападнал трима полицаи точно пред зоната за сигурност на Таймс Скуеър, където в новогодишната нощ се събират хиляди нюйоркчани, уточнява АФП.

Той удари двама полицаи по главата, без да застраши живота им, преди да бъде обездвижен от друг полицай, който стреля със служебното си оръжие и го рани в рамото. Според нюйоркската полиция, която все още не е предоставила повече подробности, младият мъж е от Уелс, малък град в североизточния щат Мейн. Според американските медии наскоро той е показал признаци на ислямска радикализация и е бил заподозрян, че иска да извърши самоубийствен атентат.

Според анонимни източници, цитирани от CNN, той е носел дневник, в който е изразил желанието си да се присъедини към афганистанските талибани и да умре като мъченик. Според "Ню Йорк Таймс" в дневника той е написал прощално писмо до майка си.

Федералната полиция го е разпитала в средата на декември, след като негов роднина им е разказал за джихадистки изявления, и е наблюдавала дейността му в интернет, съобщиха служители на NBC при условие за анонимност. Отделът за борба с тероризма на ФБР участва в разследването, потвърди началникът на нюйоркската полиция Кичант Сюъл на пресконференция в неделя, без да дава подробности.