Бивш министър на отбраната на Дания, който публично заяви, че тайните служби на Дания са помогнали на американското разузнаване да шпионира няколко европейски лидери, каза във вторник, че е обвинен в разкриване на държавни тайни, предава Асошиейтед Прес.

Датската прокуратура заяви, че министърът на правосъдието на страната се е съгласил с препоръката да бъдат повдигнати обвинения срещу бивш депутат, чието име не е назовано, за "разкриване или предаване на тайни от значение за държавата".

"Случаят включва строго класифицирана информация, която не може да бъде представена открито", каза в изявление прокурорът Якоб Бергер Нилсен. "Независимо от големия обществен интерес, по мнение на прокуратурата, очевидно трябва да се обърне по-сериозно внимание на работата на разузнавателните служби."

Датските медии посочиха заподозрения като Клаус Хьорт Фредериксен, 75-годишен бивш министър на отбраната, който се оттегли от политиката миналата година, и той по-късно потвърди това във" Фейсбук".

"Не съм разкривал предполагаеми държавни тайни. Точка", написа той във "Фейсбук. "Не си бях мечтал да се пенсионирам така."

В няколко интервюта през 2020 г. и 2021 г. Хьорт Фредериксен твърди, че Датската служба за отбранително разузнаване, която отговаря за задграничните дейности, е помогнала на Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ да подслушва лидери в Германия, Франция, Швеция и Норвегия, включително бившия германски канцлер Ангела Меркел. По-късно той каза, че е изправен пред предварителни обвинения за разкриване на тайното сътрудничество със САЩ.

В интервю за обществения телевизионен оператор DR през декември 2021 г. Хьорт Фредериксен каза, че "рискува ефективна присъда" за тези обвинения.

През юни 2021 г. DR съобщи, че през 2014 г. датското военно разузнаване е провело вътрешно разследване дали NSA е използвала сътрудничеството си с датчаните, за да шпионира Дания и съседните страни. Проучването с кодово наименование "Операция Dunhammer" заключава, че NSA е подслушвала политически лидери.

Съобщава се, че предполагаемата връзка между Съединените щати и Дания е позволила на NSA да получи данни, като използва телефонните номера на политици като параметри за търсене. Твърди се, че военната разузнавателна агенция на Дания е помагала на NSA от 2012 до 2014 г.

Доклади през 2013 г., че NSA е подслушвала телефони на германското правителство, включително този на Меркел, предизвикаха дипломатически спор между Берлин и Вашингтон, а френският президент Еманюел Макрон каза, че ако е вярно, "това не е приемливо между съюзници".

Тогавашният норвежки министър-председател Ерна Солберг го нарече "неприемливо" и каза, че шпионирането на други "създава повече недоверие, отколкото създава сътрудничество".

През 2022 г. правителството поиска от депутатите да премахнат парламентарния имунитет на Хьорт Фредериксен, но мнозинството се противопостави на този ход, тъй като не беше известно в какво е заподозрян.

"Не се кандидатирах отново за изборите (в края на 2022 г.) и по този начин моят парламентарен имунитет изтече", написа Хьорт Фредериксен в профила си във Facebook на 18 февруари. "Така че пътят е ясен за министъра на правосъдието да реши да следва препоръка на прокуратурата за повдигане на обвинение.

Хьорт Фредериксен беше министър на отбраната от ноември 2016 г. до юни 2019 г., а по-рано заемаше ресорите на финансите и заетостта. В продължение на години той беше старши член на Либералната партия и напусна парламента през ноември, за да се пенсионира.

На този етап не е определена дата за делото. Ако бъде съден и признат за виновен по обвиненията, Хьорт Фредериксен може да лежи в затвора до 12 години.

Дания и Швеция се присъединяват към европейския противоракетен щит

Дания и Швеция се присъединяват към европейския противоракетен щит

Мерки срещу руската агресия