Дания и Швеция се присъединиха към Европейската система за противоракетна отбрана (ПРО), договорена от страните от НАТО в сряда, съобщиха от пресслужбата на Алианса.

През октомври миналата година 14 държави от НАТО и Финландия подписаха декларация за създаването на т.нар. европейски щит за противоракетна отбрана. Инициативата беше координирана от Германия. Предполагаше се, че щитът ще помогне за отстраняване на съществуващите пропуски в сегашната европейска система за противовъздушна отбрана.

Новата инициатива има за цел, наред с другото, да укрепи сегашната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, като улесни многонационалните покупки от страна на европейските държави и интегрира широк спектър от способности за противовъздушна отбрана, съобщи пресслужбата на Алианса.

Дания дава на Украйна гаубици "Цезар" за сметка на своята отбрана

Дания дава на Украйна гаубици "Цезар" за сметка на своята отбрана

Копенхаген ще се стреми бързо да придобие нови военни мощности

Понастоящем Европейският щит обединява 15 държави от НАТО - Белгия, България, Чешката република, Дания, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словакия, Словения и Обединеното кралство, както и Финландия, която е в процес на присъединяване към Алианса.