Словашката главна прокуратура заяви в понеделник, че е повдигнала обвинения срещу бившия министър на правосъдието и бивш председател на Върховния съд Стефан Харабин. Причината е негова публикация във "Фейсбук", възхваляваща войната в Украйна, съобщава АФП.

Ден след като руските войски влязоха в Украйна на 24 февруари 2022 г., Харабин пише, че "би направил точно същото като руския президент Владимир Путин".

Зузана Дробова, говорител на главната прокуратура в Словакия - страна съсед на Украйна и поддръжник - каза пред АФП, че Харабин е обвинен в "клевета на нация, раса и убеждения и одобрение на престъпление".

Тя отказа да даде повече подробности, тъй като наказателното производство все още е в ход.

Всекидневникът Dennik N каза, че Харабин може да получи присъда от три години затвор, ако бъде признат за виновен. Той цитира думите на Харабин в понеделник, че е "горд" от изявлението, което той с готовност би повторил, тъй като вярва, че Русия действа в съответствие с международното право.

Харабин също така твърди във видео интервю, публикувано в YouTube, че е дълг на Русия да "ликвидира всички украински нацисти, които са убили 14 000 деца, жени и възрастни хора в Донбас от 2014 г. насам".

Бивш комунист, 66-годишният служи като министър на правосъдието в първия кабинет на популисткия премиер Робърт Фицо през 2006-2009 г.

Словакия е най-русофилската страна в Европа

Словакия е най-русофилската страна в Европа

Проруските и антизападните настроения са по-разпространени

По време на този престой се твърди, че е провел телефонен разговор с бос на мафията и е уволнил седем ръководители на регионални съдилища в рамките на два дни, без да посочи причина.

Известен критик на ЕС, Харабин също изкара два мандата като главен съдия на Върховния съд и се кандидатира за президент на вота през 2019 г., спечелен от Зузана Чапутова, настоящият държавен глава.

Той многократно е бил критикуван за споделяне на фалшиви новини, свързани с мигрантите, във Facebook и за критика на санкциите на ЕС срещу Русия.

Словакия, страна от ЕС с население от 5,4 милиона души, предостави на Украйна значителна хуманитарна и военна помощ, откакто Русия нахлу.

13 МиГ-29 предаде Словакия на Украйна

13 МиГ-29 предаде Словакия на Украйна

Самолетите бяха обещани като подкрепа срещу войната на Русия