Следственият комитет на Башкортостан образува наказателно дело за присвояване на поверени средства в големи размери чрез злоупотреба с власт (част 4, член 160 от Наказателния кодекс) срещу изпълняващия длъжността кмет на секретния град Межгорие, съобщи пресслужбата на ведомството.

Разследването смята, че обвиняемият през 2021 г., в качеството си на изпълняващ длъжността кмет, е издал заповеди да си изплати премии "и други поощрителни плащания" в размер на повече от 1,3 млн. рубли (€13 900).

Всички документи са били подписани лично от кмета, въпреки че решенията за изплащане на бонуси на кмета трябва да се вземат от общинския съвет. По данни на прокуратурата обаче той не е вземал такива решения.

Прокуратурата отбелязва, че заподозреният е разписал всички бонуси в рамките на пет месеца - от април до септември 2021 г. Максималното наказание за престъплението, в което е обвинен, е десет години затвор.

По цялата територия на Русия са разположени секретни военни градове. В тях са разположени или стратегически военни части или важни за страната военни производства.

На уебсайта на градската администрация се казва, че Вячеслав Калугин временно изпълнява функциите на неин кмет. Той беше назначен за временен кмет на Межигорие през април 2021 г. след предсрочната оставка на Иля Терехов.

През април Следственият комитет приключи разследването на наказателното дело срещу бившия председател на Думата на Чукотка Александър Маслов. Агенцията стигна до заключението, че в периода 2016-2021 г. той е разписал за себе си премии в размер на 16,3 млн. рубли (€173 700). Маслов също така си е определил месечна добавка към осигурителната си пенсия за старост в размер на 289 000 рубли повече (€3 080), отколкото му се полага.