Петима вече бивши полицаи от Мемфис са обвинени в убийство и други престъпления за смъртта на Тайър Никълс, чернокож шофьор в Мемфис, Тенеси, който почина три дни след спиране за проверка от пътен патрул на 7 януари, съобщава "Гардиън".

Офисът на шерифа на окръг Шелби е съобщил, че Тадарриус Бийн, Деметриус Хейли, Дезмънд Милс младши, Емит Мартин III и Джъстин Смит са били задържани. И петимата са обвинени в убийство втора степен, тежко нападение, тежко отвличане, злоупотреба със служебно положение и злоупотреба със сила.

"Въпреки че всеки от петимата е изиграл различна роля във въпросния инцидент, действията на всички са довели до смъртта на Тайър Никълс и всички те са отговорни", каза Стив Мълрой, окръжен прокурор на Шелби, по време на пресконференция.

Доведеният баща на Никълс, Родни Уелс, каза на Associated Press по телефона, че той и съпругата му, която е майка на Никълс, са обсъдили обвиненията в убийство втора степен и са "съгласни с това". 

Петимата бивши служители, обвинени в участие в убийсътвото, които са чернокожи, са били уволнени миналата седмица. Служители на полицията в Мемфис казаха, че полицаите са пренебрегнали "политиките на множество отдели, включително прекомерна употреба на сила, задължение за намеса и задължение за оказване на помощ".

Други служители се разследват за възможни нарушения на правилата. Двама членове на противопожарната служба в Мемфис, които са оказали първа помощ на Никълс, са "освободени от длъжност" в очакване на вътрешно разследване, казаха служители.

Смразяващият запис показа, че Никълс "вика многократно майка си", каза правният екип на семейството му, по време на побоя, който се е случил на около 100 метра от дома на майка му, казаха представители на семейството пред репортери.