САЩ обвиниха двама румънци, които твърдят, че са хакнали камерите за видеонаблюдение на полицията в столицата Вашингтон дни преди церемонията по встъпване в длъжност на американския президент Доналд Тръмп на 20 януари миналата година. Това обявиха от Министерството на правосъдието на САЩ, цитирани от "Ройтерс".

Михай Александру Иванка Евелин Цимару са били арестувани в Румъния на 15 декември във връзка с инцидента, при който са били компрометирани компютрите, управляващи камерите на полицията във Вашингтон като част от схема за получаване на откуп, уточняват правосъдното ведомство.

"Този казус беше от най-висок приоритет заради въздействието му върху защитната мисия на "Сикрет сървис" и потенциалния му ефект върху плана за сигурността на президентската инаугурация", се посочва в изявлението.

Според американските власти предполагаемият заговор е компрометирал компютрите, управляващи камерите за видеонаблюдение между 9 и 12 януари, но не е застрашил физическата сигурност на никого.

Двамата румънци също така са възнамерявали да изпратят откраднатите данни на 179 хил. имейла. "Разследването също така идентифицира някои от жертвите, които са получили имейлите или чиито сървъри са били достъпни по време на извършването на схемата", допълват от американското правосъдно министерство.

Двамата румънци са били обвинени в заговор за извършването на различни видове компютърни измами, като ги грози 20 години затвор.