16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен епископ на асирийската църква и други хора в австралийския град Сидни по време на църковна служба, е обвинено в тероризъм. Това съобщи австралийската полиция в петък, цитирана от "Ройтерс".

Полицията от съвместния екип за борба с тероризма вече разпита момчето, което е в болница под полицейска охрана и се възстановява от наранявания.

Полицията твърди, че епископът е бил намушкан с нож цели шест пъти. Момчето е пътувало 90 минути, за да стигне до църквата от дома си.

Отказано му е освобождаване под гаранция и се очаква да се яви на съдебно заседание в петък, каза полицейският комисар на щата Нов Южен Уелс Карън Уеб по време на пресконференция.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи максимално наказание доживотен затвор.

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни
Обновена

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни

Атаката се разглежда като терористичен акт

Припомняме, че по-рано тази седмица полицията определи нападението като терористичен акт, мотивиран от предполагаем религиозен екстремизъм.

Епископът е критикувал исляма в свои изявления. 

Най-малко четирима души бяха ранени при нападението. Сред пострадалите е и епископ Мар Мари Емануел от асирийската църква "Христос Добрият пастир". Той бе нападнат от мъж с нож по време на служба.

Инцидентът в западното предградие на Сидни Уейкли предизвика сблъсъци пред църквата между полицията и гневна тълпа от последователи на епископа, които поискаха нападателят да им бъде предаден. Нападателят бе арестуван и държан от полицията в църквата за негова безопасност.

Повече от 50 полицаи бяха ранени, а 20 полицейски коли бяха повредени.

Австралия предлага гражданство на французин, дал отпор на нападателя в Сидни

Австралия предлага гражданство на французин, дал отпор на нападателя в Сидни

Премиерът му благодари за изключителната смелост

Това беше второто голямо нападение с нож само за три дни в най-населения град в Австралия, след като шестима души бяха убити и 12 ранени при нападение с нож в търговски център.