Украинският журналист Дмитрий Гордон в ефира на телевизия "Украйна 24" разкритикува остро политиката на украинизация в страната и настоя, че тези мерки могат да доведат до разпадане на страната.

През януари в Украйна влезе в сила закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен", според който целият сектор на услугите премина към украински. Така всички доставчици на услуги, не само в търговията, вече са задължени да обслужват клиентите изключително на държавния език и само по тяхно лично искане могат да преминат на друг език. Вече можете официално да се оплаквате от обслужване на руски език, като за такова нарушение ви грози глоба.

Украйна забрани руския език в сектора на услугите

Украйна забрани руския език в сектора на услугите

Глоба при обслужване на руски език

"Смятам, че тази стъпка (украинизацията, б. р.) разединява, тя допринася за това, че от Украйна могат да останат парчета", изтъкна Гордон.

Журналистът отбеляза, че в западната част на страната или в Киев задължителната употреба на украински език в сектора на услугите няма да създаде проблеми за жителите, но на югоизток ситуацията е напълно противоположна.

"А какво да правим с Одеса, а какво да правим с Харков? Тикаме ги в обятията на руснаците? Е, защо вършим неща, обречени на провал - хората в Одеса са свикнали да търгуват на руски, така че какво може да се иска от тях на украински? Те не искат", отбеляза Гордон.

Според журналиста жителите на югоизточната част на страната просто "не искат насилие над себе си". Подобни действия на официален Киев ще озлобят и отблъснат хората, настоя журналистът.

Освен това той се запита дали е възможно да се говори на английски или руски с многобройните чужденци, които идват в Лвов, или е необходимо да се говори на украински с тях.