Следващият лидер на Шотландия ще бъде обявен в понеделник, съобщи "Ройтерс". Победителят сред тримата кандидати на Шотландската национална партия (ШНП) обаче веднага ще бъде изправен пред предизвикателството да обедини страна, разделена относно бъдещето си, както и да съживи движението за независимост, което мечтае да сложи край на своя тривековен съюз с Англия.

ШНП, която управлява полуавтономното правителство на Шотландия, изпадна в криза, откакто Никола Стърджън, най-дълго управлявалият лидер на страната, обяви миналия месец, че се оттегля след осем години, като каза, че е станала твърде разногласна, за водят нацията към независимост.

Двамата основни кандидати да я заменят си размениха лични нападки, докато съпругът на Стърджън, председателят на партията, беше принуден да подаде оставка, след като пое вината за подвеждане на обществеността относно спада в партийното членство.

Единството на ШНП, което беше една от силните ѝ страни, се разпадна поради спорове за това как да се постигне втори референдум за независимост и най-добрият начин за въвеждане на социални реформи, като правата на транссексуалните.

Управляващите в Шотландия разтърсени от скандали преди избора на лидер

Управляващите в Шотландия разтърсени от скандали преди избора на лидер

След оставката на Стърджън като лидер и първи министър

Фаворитът е Хумза Юсаф, лоялен привърженик на Стърджън, критикуван заради работата си в правителството, включително управлението на здравна служба, която се бори да се възстанови от пандемията COVID-19.

Срещу него са Кейт Форбс, министър на финансите на страната и изгряваща звезда, както и Аш Регън. Двете са известни с по-консервативни възгледи относно еднополовите бракове и транссексуалните.

Въпреки че около четирима от 10 шотландци все още подкрепят независимостта, напускането на Стърджън - харизматичен и властен лидер - може да забави част от инерцията зад разпадането на Обединеното кралство. Няма съгласувана стратегия за това как да се наложи нов референдум - една от причините Стърджън да подаде оставка.

Шотландия гласува против независимостта с 55% на 45% през 2014 г. Гласуването на Великобритания за напускане на Европейския съюз (ЕС) две години по-късно, когато мнозинството от шотландците искаха да останат, и справянето на Шотландия с пандемията от коронавирус, донесоха нова подкрепа за независимост.

Проучване на общественото мнение обаче показа, че подкрепата за независимост е спаднала до 39% този месец, след като достигна рекордните 58% през 2020 г.

Никола Стърджън подава оставка като първи министър на Шотландия
Обновена

Никола Стърджън подава оставка като първи министър на Шотландия

Очаква се тя да даде време за избор на наследник