Подкрепата за независимостта на Шотландия продължава да намалява в страната. Това показват резултатите от проучване на YouGov за Sky News. То бе проведено онлайн през уикенда сред над 1000 запитани. 

46% от запитаните подкрепят излизане от Обединеното кралство в сравнение с 54%, които искат да останат част от съюза.

Подкрепата се оказва още по-ниска, когато в статистиката се включат и отговорилите с "не знам" - тогава едва 39% подкрепят независимостта, а 47% са против.

Резултатите показват, че подкрепата за водещата мисия на управляващата Шотландската национална партия трайно е спаднала в сравнение с миналия месец, когато проучване на социологическите проучвания показа, че 50% подкрепят напускането на Обединеното кралство.

Проучването също така разкри, че независимо от мнението им за независимостта, 52% от обществеността вярва, че Шотландия все още ще бъде част от Обединеното кралство след 10 години.

Допитването идва в момент, когато започва гласуването за за избор на наследник на Никола Стърджън на върха на партията и като нов първи министър на Шотландия. Днес се провежда лидерски дебат, на който тримата кандидати Хумза Юсаф, Кейт Форбс и Аш Регън отговарят на важни въпроси. Тримата вече обещаха да продължат борбата за независимост. 

Британският върховен съд отряза Шотландия за нов референдум за независимост

Британският върховен съд отряза Шотландия за нов референдум за независимост

Решението на съда е разочароващо за националистите

Припомняме, че през ноември миналата година Върховният съд на Великобритания постанови, че шотландското правителство не може да проведе втори референдум за независимост без одобрението на британския парламент.

Решението беше силен удар срещу надеждите на националистите да проведат гласуване догодина.

През 2014 г. шотландците отхвърлиха прекратяването на над 300-годишния съюз с Англия с резултат 55% срещу 45%. Активистите за независимост обаче оспориха гласуването две години по-късно с мотива, че излизането на Великобритания от Европейския съюз, на което мнозинството шотландски избиратели се противопоставиха, променя съществено обстоятелствата.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, лидер на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия (ШНП), обяви миналата година, че възнамерява да проведе референдум за независимост на 19 октомври 2023 г., но той трябва да бъде законен и международно признат.

Никола Стърджън: В Шотландия ще се проведе референдум за независимост догодина

Никола Стърджън: В Шотландия ще се проведе референдум за независимост догодина

Във вторник Върховният съд се заема с въпроса

Британското правителство в Лондон обаче заяви, че няма да даде разрешение за нов плебисцит, посочвайки, че това трябва да е събитие, което се случва веднъж на поколение. 

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., който създаде шотландския парламент и му прехвърли някои правомощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на кралствата Шотландия и Англия, са на парламента на Великобритания. Съдът заключи, че всеки референдум, бил той и консултативен, ще бъде запазен въпрос.