медведев и лужковУказът за руския президент Дмитрий Медведев за отстраняване на московския кмет от длъжност е обжалван пред Върховния съд, съобщи БНР. Жалбоподателят не е Юрий Лужков, а московски адвокат, който просто иска да научи мотивите за уволнението на градоначалника.

В иска си адвокат Анатолий Лемешев оспорва законността на първата точка от президентския указ, в която се посочва че Юрий Лужков се отстранява от длъжност заради загуба на доверие.

Адвокатът е на мнение, че президентът е нарушил Конституцията и Закона за общите принципи за организация на държавната власт, като не е посочил кои от задълженията си московският градоначалник не е изпълнявал. Лемешев заяви, че не защитава Лужков, а правото на московчани да знаят какви са причините за уволнението на кмета.

Според руски юристи, искът вероятно ще бъде отклонен от Върховния съд, тъй като в закона не е изрично разпоредено да се изясняват причините за отстраняването от власт. Освен това, формулировката „загуба на доверие" не се вмества в строги юридически рамки.

Местните медии видяха в действията на Лемешев отличен PR ход, чрез който името му стана популярно не само в Русия.