Огромна кибератака, предупреждаваща украинците да се "страхуват и очакват най-лошото", удари правителствените сайтове късно вчера, оставяйки някои сайтове недостъпни тази сутрин и накара Киев да започне разследване, информира "Ройтерс"

Говорителят на украинското външно министерство е казал пред "Ройтерс," че е твърде рано да се каже кой може да стои зад атаката, но е отбелязал, че Русия е стояла зад подобни удари в миналото.

Кибератаката, която е ударила външното министерство, кабинета на министрите и Съвета за сигурност и отбрана, наред с други, идва, когато Киев и неговите съюзници биха тревога за възможна нова военна офанзива на Русия срещу Украйна.

Хакери удариха полицията, съобщиха за инцидент в украинска ядрена централа

Хакери удариха полицията, съобщиха за инцидент в украинска ядрена централа

Информацията бе отречена от властите

"Твърде рано е да се правят заключения, но има дълга история на руски (кибер) нападения срещу Украйна в миналото", коментира говорителят на външното министерство.

Руското външно министерство не е отговорило на искане за коментар. Русия по-рано е отричала да стои зад кибератаки срещу Украйна.

"Украинци! Всички ваши лични данни бяха качени в публичната мрежа. Всички данни на компютъра са унищожени, невъзможно е да ги възстановите", се казва в съобщение, видимо на хакнатите правителствени сайтове, написано на украински, руски и полски.

"Цялата информация за вас стана публична, страхувайте се и очаквайте най-лошото. Това е за вашето минало, настояще и бъдеще", предупреждават хакерите. 

След вълна от безрезултатни преговори тази седмица относно сигурността в Европа, САЩ предупредиха вчера, че заплахата от руска военна инвазия в Украйна е висока.

Русия подготвя масирана хакерска атака срещу Украйна

Русия подготвя масирана хакерска атака срещу Украйна

Малуерът може да бъде използван за шпионаж

Русия заяви, че диалогът продължавал, но бил попаднал в задънена улица, докато се опитва да убеди Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да спре десетилетия на разширяване на западния военен алианс в Европа - искания, които Вашингтон нарече "непродуктивни".

Коментирайки относно кибератаката, високопоставен украински служител от службите за сигурност е посочил пред Ройтерс: "Всички субекти на киберсигурността бяха наясно с подобни възможни провокации от Руската федерация. Затова отговорът на тези инциденти се осъществява както обикновено."

По-късно правителството заяви, че е възстановило повечето от засегнатите сайтове и че не са откраднати лични данни. Редица други правителствени сайтове са били спрени, за да се предотврати разпространението на атаката.

Отношенията между Украйна и Русия се сринаха след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и избухването на война между силите на Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през същата година.

САЩ заявиха вчера, че Русия може да се опитва да създаде претекст за предприемане на ново военно нападение срещу Украйна, сравнявайки ситуацията с обстоятелствата през 2014 г.

Русия предупреди за възможни "катастрофални последици", ако няма споразумение за това, което Кремъл нарече червени линии за сигурност, но увери, че Москва не се била отказала от дипломацията и дори щяла да я ускори.