Руските войски са нанесли удар с балистични ракети по Одеса в петък следобед. На мястото на удара е избухнал пожар.

Това съобщиха от ВВС на Юг, цитирани от "Укринформ".

"Врагът продължава активно безпилотно разузнаване от морето и отново използва балистични ракети срещу Одеса. От временно окупирания Крим е изстрелян "Искандер-М", вероятно в опит да се унищожи инфраструктурата на региона", се казва в доклада.

Според военните стрелбата е извършена в района на Одеса. Възникналият преди това пожар е бързо потушен.

Няма потвърдена информация за пострадали.

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Москва е използвала 90 ракети и 60 дрона срещу Украйна тази нощ

Припомняме, че в нощта срещу петък Русия нанесе най-тежкия удар по украинската енергийна система.

Ударите по енергийната система на Украйна на 22 март са най-голямата атака от началото на войната, заяви по телевизията ръководителят на "Укренерго" Володимир Кудрицки. 

Според Кудрицки тази атака се характеризира с използването на комбинирано оръжие. Атаките са извършени срещу различни региони на Украйна, срещу топло- и водноелектрически централи, както и срещу главни подстанции, управлявани от "Укренерго"

В Харков мащабът на щетите е по-голям, отколкото в други региони, отбеляза Кудрицки, където целите са били генератори, подстанции за високо напрежение и подстанции на разпределителни оператори. По-рано местните власти съобщиха, че областният център е останал напълно без електричество.

Русия нарече "възмездие" днешната масирана атака срещу Украйна

Русия нарече "възмездие" днешната масирана атака срещу Украйна

Москва призна, че цел е била енергийната инфраструктура

Руското министерство на отбраната коментира масираната атака срещу Украйна, като потвърди не само самата атака, но и че сред целите е енергийна инфраструктура. 

"Днес беше нанесен масивен удар по енергийни съоръжения, военно-промишлен комплекс, железопътни възли, арсенали, местонахождение на украинските въоръжени сили и чуждестранни наемници", се казва в изявление на военното ведомство.

Украинските власти нарекоха комбинираната атака от повече от 150 ракети и дронове най-голямата атака срещу украинския енергиен сектор в последно време.

Ръководителят на областната военна администрация в Запорожие Иван Фьодоров каза по телевизията, че Русия е нанесла удари по най-голямата водноелектрическа централа в Украйна - Днепърската ВЕЦ, разположена в Запорожка област. Няма опасност от скъсване на язовира, уточни веднага той.