Публичните финанси на Франция и нейният нарастващ дефицит са тревожни и оставят страната изложена на риск в случай на нов макроикономически шок, каза националната служба за публичен одит в понеделник, цитирана от "Ройтерс".

Одитната служба, известна като Cour des Comptes, повтори, че е жизненоважно за Франция, втората по големина икономика в еврозоната, да намали публичния си дефицит.

"Поради забавяне на извършването на реални структурни реформи, цената на публичния дълг, която се влошава от повтарящи се дефицити и тежестта на тези дефицити, става все по-скъпа", се казва в него.

Това "възпрепятства други разходи, възпрепятства способността за правене на инвестиции и оставя страната опасно изложена в случай на нов макроикономически шок", се добавя в него.

В изявлението на Службата се казва, че програмите за публично финансиране на Франция не отчитат адекватно разходите, свързани с политики, насочени към опазване на околната среда, като например използването на повече възобновяема енергия.

Миналия месец Европейската комисия каза, че Франция и шест други страни трябва да бъдат наказани за бюджетен дефицит, надвишаващ лимитите на ЕС, като крайните срокове за намаляване на пропуските трябва да бъдат определени през ноември.

ЕК взима дисциплинарни мерки срещу Франция и още шест страни

ЕК взима дисциплинарни мерки срещу Франция и още шест страни

Заради прекомерните им бюджетни дефицити

Франция имаше бюджетна дупка от 5,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г. спрямо 4,8% през 2022 г. и над ограничението за дефицит на ЕС от 3%.

Държавният дълг на Франция беше 110,6% от БВП през 2023 г. Комисията на ЕС очаква това да се увеличи до 112,4% тази година и до 113,8% през 2025 г., докато ограничението на ЕС е 60%.

Правителството на президента Еманюел Макрон се ангажира да изпълни лимита на дефицита на ЕС от 3% до 2027 г., но перспективата се усложни от парламентарните избори този месец , които доведоха до застой в парламента.

Агенциите за кредитен рейтинг Moody's и S&P Global предупредиха за отрицателни въздействия върху френската икономика от политическата безизходица, където никоя политическа партия не спечели пълно мнозинство.

Франция трябва да направи съкращения за 25 млрд. евро

Франция трябва да направи съкращения за 25 млрд. евро

Причината е дефицитът