Руски и ирански правителствени служители не са поканени на тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността, тъй като не изглеждат отворени за смислен диалог, заяви нейният председател Кристоф Хойстен, цитиран от Ройтерс.

Конференцията, на която присъства световният елит в областта на отбраната и сигурността и понякога известна като "Давос за отбраната", ще се проведе в южния германски град на 16-18 февруари.

Събитието ще започне дни преди втората годишнина от руската инвазия в Украйна и четири месеца след началото на войната между Израел и Хамас, която задълбочи нестабилността в Близкия изток, докато западните нации нанасят удари срещу подкрепяните от Иран групи в Ирак, Йемен и Сирия.

Кристоф Хойсген каза във вторник, че се надява срещата да обсъди тези конфликти, както и други, на които се обръща по-малко внимание, но причиняват големи хуманитарни кризи като 10-месечната война в Судан, която разсели милиони.

Американски и китайски служители например разговаряха помежду си за първи път от много време на миналогодишното събитие, което доведе до по-нататъшни взаимодействия, каза той пред Ройтерс.

"Така че се надяваме, че Мюнхен предлага възможността да се направят тези малки стъпки", каза Хойсген, който беше дългогодишен външнополитически съветник на бившия канцлер Ангела Меркел.

Той очаква и присъствието на високопоставени китайски служители. Миналата година първият дипломат Ван И присъства на събитието.

Хойсген каза пред германската агенция DPA, че правителствата на Иран и Русия не са били поканени, защото не са проявили сериозен интерес към преговорите. Въпреки това, ирански и руски неправителствени организации са били поканени, каза той.

Хойсген, остро осъден от посланика на Израел в Германия за предупреждение през октомври срещу израелска сухопътна офанзива в Газа, каза, че очаква високопоставени израелски служители да присъстват.

Германия изпитва сериозна дилема по отношение на Израел, каза той, тъй като е ангажирана със сигурността на страната, но също така не е съгласна с настоящото си ръководство по редица въпроси и поради това е спряла двустранните правителствени консултации.

Хойсген похвали подкрепата на Германия за Украйна, като вторият най-голям доставчик на военна помощ за Киев. Въпреки това ще трябва да има дискусия в цялото общество относно значението на по-високите разходи за отбрана и как да се финансират те, каза той

Германия и Австрия следят какво ще прави Израел на юг в Газа

Германия и Австрия следят какво ще прави Израел на юг в Газа

Шаленберг настоява за гаранции за сигурност, тъй като никоя от страните няма да изчезне във въздуха