На парламентарните избори в Испания побеждава управляващата Социалистическа партия, която обаче не получава мнозинство в парламента и ще трябва да сформира коалиция, за да състави правителство, предаде Би Би Си.

След преброяване на 99.4% от гласовете, социалистите на Педро Санчес получават 28.7% от вота.

Дясноцентристката Народна партия получава 16.7%, а крайно дясната Vox - малко над 10%. Според наблюдателите именно Vox е отнела част от избирателите на системната десница.

В парламента влизат също дясноцентристката партия "Сиудаданос" ("Гражданите") и левият блок "Унидос подемос".

Места в парламента печелят петима от арестуваните лидери на каталунските сепаратисти, срещу които се води дело заради организирането на противоконституционния референдум за независимост.

Единият мандат е за бившия заместник-премиер на Каталуния - Ориол Жункерас, който влиза в долната камара. Той беше издигнат от партията "Леви републиканци на Каталуния".
Място в Сената печели бившият външен министър на областта Раул Ромева, издигнат от същата партия.

Депутатски места получават и Жорди Турул, Жорди Санчес и Жозеп Рул, издигнати от сепаратисткия блок "Заедно за Каталуния", оглавен от избягалия в чужбина Карлес Пучдемон.

Предсрочни парламентарни избори в Испания на 28 април

Предсрочни парламентарни избори в Испания на 28 април

Това обяви премиерът Педро Санчес

Очертава се социалистите да получат 123 мандата в 350-местния парламент. Те вероятно ще се коалират с бившите си коалиционни партньори от лявата партия Podemos, която печели 42 депутатски места, но ще се нуждаят от допълнителна подкрепа, тъй като няма да достигат 11 мандата за мнозинство.

Това са третите избори за парламент през последните 4 години. След вота през 2015 г. политическите сили не успяха да се споразумеят за сформиране на мнозинство и бяха насрочени нови избори.

Водещите партийни лидери в Испания кръстосаха шпаги в ТВ дебат

Водещите партийни лидери в Испания кръстосаха шпаги в ТВ дебат

По повод предсрочните парламентарни избори на 28 април