Към 70 процента от холандските избиратели все още се колебаят седем седмици преди парламентарните избори в Холандия на 15 март, съобщават местните медии.

Броят на нерешилите за кого да гласуват избиратели е между 50 и 75 процента заради големия брой подобни партии, които се състезават в изборите, показват четири социологически проучвания.

Интегрирате се или се махайте, настоя холандският премиер предизборно

Интегрирате се или се махайте, настоя холандският премиер предизборно

"Дърпа килимчето" изпод краката на крайнодесния Геерт Вилдерс

Допитванията показват, че крайнодясната Партия на свободата на Геерт Вилдерс би била най-голямата, ако изборите се провеждаха днес, като би си осигурила 33 места в 150-местния парламент. Либералите на премиера Марк Рюте биха били втори с 26 депутатски места, следвани от християндемократите с 16 места.

Социолозите предполагат, че тези прогнози съвсем не са сигурни. От хората, които посочват, че ще гласуват, само 28 процента казват, че са сигурни за коя партия ще гласуват. Три четвърти от хората изтъкват, че обмислят гласуването си между три или четири партии.

Според една от социологическите агенции мнозинството от хората избират между по-традиционни партии и по-нови антиелитарни партии. "В миналото хората щяха да са направили избора си дори още преди предизборната кампания да е започнала", коментират социлозите.

Окончателните списъци на кандидатите и партиите се очаква да бъдат публикувани от избирателната комисия в началото на февруари.

По-рано тази седмица премиерът Рюте обяви, че мигрантите и бежанците трябва да напуснат Холандия, ако отхвърлят ценностите на страната.