България разчита на подкрепа от страна на държавите от Европейския съюз за охрана на границите ни в случай на рязко увеличаване на мигрантската вълна. Това заяви в Германия президентът Румен Радев при срещата с германския си колега Йоахим Гаук, предаде БНР.

Разчитаме и на подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство, допълни Радев. Няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до Шенгенската информационна система. Липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.

Сигурността в Европа, охраната на границите и бъдещето на Европейския съюз, бяха част от темите, които президентът Румен Радев обсъди в Берлин с германския си колега Йоахим Гаук. Германия се надява борбата срещу корупцията в България да завърши успешно, стана ясно по време на визитата.

Германия е важен стратегически, икономически и инвестиционен партньор за България, заяви след срещата си с германския президент държавният глава Румен Радев. Той подчерта, че има още огромен потенциал за развитие на това сътрудничество, особено в областта на икономиката, на инвестициите. България е отворена за немския бизнес.

Германският президент Йоахим Гаук разчете като знак за добрите отношения между двете страни решението на Румен Радев да избере Берлин за първата си официална визита.

"Ситуацията на Балканите, която винаги е на първо място в нашето внимание, предизвиква Европа да гарантира и да докаже още по-голяма стабилност. Това, което нас в Германия ни вълнува, а и в Европа също така, е вътрешнополитическото предизвикателство, пред което е изправена България, а именно - борбата с корупцията. Надяваме се, че ще завърши успешно борбата с това отрицателно явление - корупцията", заяви Гаук.