Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отмени планирана мисия в Унгария, насочена към обсъждане на антикорупционни мерки, след като правителството не е изпълнило предишни препоръки, съобщиха от организацията във вторник. Това е първият случай, когато подобна високопоставена мисия е отменена, съобщават от ОИСР, цитирани от "Ройтерс".

Срещата, която трябваше да се състои във вторник и сряда, беше отменена поради неспособността на правителството на премиера Виктор Орбан да осигури присъствието на достатъчно министри и висши длъжностни лица, обяви ОИСР.

"Високопоставената мисия, одобрена от Работната група за подкупите през декември 2023 г., имаше за цел да разгледа липсата на значителен напредък на унгарското правителство в изпълнението на дългогодишни препоръки," заявиха от организацията.

Тези препоръки са свързани с недостатъчното разбиране на риска от чуждестранни подкупи и липсата на стратегия за откриване и разследване на такива случаи в Унгария. Някои от препоръките на ОИСР датират от повече от десетилетие. Организацията изрази сериозна загриженост относно ниското ниво на прилагане на законите срещу корупцията в страната.

ОИСР обяви, че ще предприеме допълнителни мерки, за да накара унгарското правителство да се ангажира на подходящо ниво и да представи проект на план за справяне с пропуските, идентифицирани от Работната група.

ЕК нахока Унгария за връзките ѝ с Русия и Китай

ЕК нахока Унгария за връзките ѝ с Русия и Китай

Урсула фон дер Лайен и Виктор Орбан проведоха необичайно остър дебат