Унгария излага европейската сигурност на риск. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в необичайно директна реч, осъждаща отношенията на Будапеща с Русия и Китай, съобщава "Ройтерс".

По време на дебат с унгарския премиер Виктор Орбан в Европейския парламент в Страсбург, Фон дер Лайен укори нежеланието на Будапеща да се присъедини към партньорите от ЕС в подпомагането на Украйна срещу инвазията на Русия и нейните решения, укрепващи връзките ѝ с Москва и Пекин.

"Светът стана свидетел на жестокостите на войната на Русия. И въпреки това все още някои обвиняват за тази война не нашественика, а нападнатите", изтъкна Фон дер Лайен.

"Все още някои обвиняват за тази война не жаждата за власт на руския президент Владимир Путин, а жаждата на Украйна за свобода. Така че искам да ги попитам дали някога биха обвинили унгарците за съветската инвазия през 1956 г.?", запита риторично тя.

Орбан призовава ЕС за сближаване с Русия и Китай

Орбан призовава ЕС за сближаване с Русия и Китай

Това пише Bild, позовавайки се на писмото на Орбан до Мишел, с което разполага

В отговор Орбан посочи, че е "изненадан" от речта на Фон дер Лайен и отхвърли всякакъв паралел между неуспешното въстание на Унгария от 1956 г. срещу съветското потисничество и борбата на Украйна да защити своята територия.

Той повтори призива си за прекратяване на огъня в Украйна.

Орбан, който е на власт от 2010 г. и чиято страна в момента държи шестмесечното ротационно председателство на ЕС, многократно влизаше в конфликт с европейските институции заради опасения, че е подкопал демократичните норми в Унгария и гради близки отношения с Русия и Китай в разрез с политиката на ЕС.

През юли Орбан предизвика полемика с визитата си, която унгарското правителство нарече "миротворна мисия", до Москва и Пекин по време на унгарското председателство, без да се координира с партньорите си от ЕС.

Фон дер Лайен разкритикува унгарската програма за облекчаване на визовите ограничения за руснаци и беларуси и споразумението между Будапеща и Пекин, позволяващо на китайски полицаи да патрулират в Унгария заедно с унгарските си колеги.

ЕС пита Унгария за работните визи за граждани на Русия и Беларус

ЕС пита Унгария за работните визи за граждани на Русия и Беларус

Бока настоя, че за Унгария няма никакъв правен проблем със сигурността.

"Как е възможно унгарското правителство да кани руски граждани в нашия съюз без допълнителни проверки за сигурност? Това прави новата унгарска визова схема рискова за сигурността не само за Унгария, но и за всички страни членки", подчерта тя.

"Как е възможно унгарското правителство да позволи на китайската полиция да действа на негова територия? Това не е защита на суверенитета на Европа, това е заден ход за чужда намеса", добави Фон дер Лайен.

Тя открои и продължаващата зависимост на Унгария от руската енергия, след като много страни в 27-членния ЕС намалиха зависимостта си в отговор на руската инвазия.

"Една държава членка току-що потърси алтернативни начини да купува изкопаеми горива от Русия. Русия е доказвала много пъти, че просто не е надежден доставчик. Не може да има повече извинения. Който иска европейска енергийна сигурност преди всичко, трябва да допринесе за това", категоричен бе шефът на ЕК.

Унгария бави заема от 50 млрд. долара за Украйна до изборите в САЩ

Унгария бави заема от 50 млрд. долара за Украйна до изборите в САЩ

Будапеща иска да се изчака позицията на бъдещата американска администрация