Висшият представител на Европейския съюз по въпросите на миграцията изрази загриженост във връзка с унгарската програма за работни визи, отворена за граждани от Русия и Беларус, съобщи "Асошиейтед прес".

Унгария разшири програмата си за работни визи за граждани от Русия и Беларус, след като пое ротационното председателство на ЕС през юли. Това стана, след като премиерът Виктор Орбан бе на работно посещение в Москва, където имаше среща с руския президент Владимир Путин. Заради това си пътуване Орбан бе сериозно разкритикуван от колегите си от Европейския съюз.

Унгарската програма с работните визи позволява по-лесно влизане в ЕС без проверка на личните документи за граждани от Босна, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Украйна. И шестте страни са кандидатки за членство в Европейския съюз, но Русия и Беларус не са.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон коментира, че е малко странно програмата да е отворена за граждани на Русия и Беларус, за които е известно, че държавите, от които идват, са враждебно настроени към Европейския съюз.

За унгарския премиер е известно, че сред европейските лидери той поддържа най-топли отношения с Путин, а освен това редовно блокира или възпрепятства усилията на ЕС да помогне на Киев и да наложи санкции на Москва заради действията й в Украйна.

Беларус е основният съюзник на Русия и служи като база за руските войски.

Илва Йохансон посочи, че след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., в различни държави в ЕС са били наблюдавани инциденти като саботаж или хакерски атаки в Чехия, Естония, Литва и Полша.

Тя отбеляза, че сега, след като Унгария предоставя работни визи на руски и беларски граждани, е напълно възможно да има заплахи за военните бази в Германия.

Йохансон добави, че сега е време за повече бдителност и отделните страни членки на ЕС да се пазят взаимно.

От "Асошиейтед прес" напомнят, че в началото на август Йохансон изпрати писмо до Унгария с искане да разясни програмата си за работни визи. Тя получи отговор преди две седмици, но сега постави уточняващи въпроси, като защо унгарското правителство смята подобна схема за необходима или подходяща в настоящата политическа ситуация? Според Йохансон очакваните национални икономически ползи от програмата изглеждат ограничени и непропорционални на фона на потенциалния риск за сигурността.

На пресконференция в Брюксел унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока омаловажи опасенията на Европейската комисия. Той обяви, че седем държави, включително Германия, Латвия, Полша и Испания, са издали много повече визи на руски граждани, отколкото Унгария.

"През последните два месеца са издадени 10 разрешителни за работа на руски граждани и четири разрешителни на граждани от Беларус. Това означава, че не можем да говорим за нарастваща тенденция ", обясни Бока пред репортери.

Унгария обвини ЕК, че стои зад спирането на петрола от Русия през Украйна

Унгария обвини ЕК, че стои зад спирането на петрола от Русия през Украйна

Заради отказа на Комисията да посредничи в спора ѝ с Киев

Бока настоя, че за Унгария няма никакъв правен проблем със сигурността. Той изрази разочарование, че не е бил поканен в Европейския парламент, за да отговори лично на въпросите на Йохансон.