Четирима от всеки десетима поданици на комунистическа Северна Корея са изпаднали в кризисна ситуация по въпроса с осигуряването на храна. Това съобщи южнокорейската държавна телевизия KBC, позовавайки се на доклад на Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО).

Според южнокорейската телевизия в доклада се отбелязва, че около 19 млн. севернокорейци зависят от държавната система за разпределяне на храна, а една трета от децата на възраст от 6 месеца до две години не получават необходимия брой калории. 25 на сто от тези деца страдат от хронично недохранване.

В доклада също така се отбелязва, че хуманитарната ситуация в КНДР се е влошила заради засушавания, наводнения и други природни бедствия, които се повтарят през последните шест години.

В тази връзка ФАО призовава страните донори да отпуснат 10 млн. долара за предоставяне на хуманитарна помощ на 513 хил. севернокорейци, изпаднали в най-тежко положение с изхранването.

В понеделник ръководителят на комисията за международни отношения към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачев съобщи, че руските власти разглеждат искане на Пхенян да им бъдат изпратени безвъзмездно 50 000 тона пшеница.