Около 92% от албанците подкрепят присъединяването си към Европейския съюз (ЕС). В Северна Македония и Боса и Херцеговина - около 68%, в Косово - 89%, в Черна гора - 79%, а само 40% от сърбите биха гласува "за" присъединяване на страна към ЕС. Това сочат данните от проучване на Международния републикански институт (IRI), базиран във Вашингтон.

Регионалното проучването е направено в периода от 2 февруари до 5 март 2024 г. и в анкетата са се включили около 1 200 души от всяка страна - Албания, Северна Македония, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Въпреки че в РСМ повече от половината граждани одобряват влизането на страната в ЕС, те са по-скоро скептични, че Европейският съюз е сериозен в намеренията си за членство на Балканските страни, като по този начин мислят около 47% от македонците. Босна и Херцеговина е на кантар относно намеренията на съюза да присъедини Балканските страни - 42% са отговорили, че не смятат за сериозни намеренията на ЕС, а 44% - вярват в сериозните намерения на държавите-членки.

Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС

Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС

След като новоизбраният президент на РСМ нарече страната си Македония

Страните в изследването подкрепят проевропейски, прозападен курс на външна политика. По-специално, 87% от анкетираните в Косово и 82% в Албания отговарят, че външната политика на страната им трябва да бъде ориентирана към Запада и ЕС. От македонците около 31% смятат, че външната им политика трябва да е западноориентирана, докато 23% мислят, че тя трябва да е равно ориентирана и към ЕС, и към Русия. В Сърбия обаче 31% от гражданите са за външна политика, ориентирана поравно към ЕС и Русия.

На въпрос кои са проблемите, пред които се изправя страната и които трябва да са приоритет на властта, в първите три места се нареждат икономиката и корупцията, като икономиката е разделена на две - икономика/безработица и икономика/високи наеми на жилищата и скъпите хранителни продукти. В Черна гора 39% от гражданите смятат, че високите наеми и цени на храните са най-голям проблем и трябва да е приоритет на правителството. В Северна Македония 25%от гражданите смятат, че високите наеми и цени на храните са най-голям проблем и трябва да се обърне най-голямо внимание на това. Корупцията в РСМ се нарежда на второ място с 20%, като това е най-високият процент от всички страни. За сравнение в останалите 5 страни процентите за корупцията, дори да остава в топ три приоритети, с които властта трябва да се справи, варират между 10-15%.

В анкетата има и отделен въпрос само за корупцията, като 78% от албанските гражданите и 72% от македонците са отговорили, че проблемът е "много сериозен". В останалите страни процентите варират между 50% и 60%.

65% от гражданите на Косово са убедени, че страната им върви в правилната посока, докато 78% от македонците мислят, че нещата не отиват на добре. Гражданите от Босна и Херцеговина също не са оптимисти за посоката, в която е поела страната им, като 75% са негативно настроени за пътя, по който е тръгнала държавата им.

Албания отваря за НАТО база от времето на комунизма

Албания отваря за НАТО база от времето на комунизма

НАТО е отделил над 50 милиона евро за военновъздушната база Куцова