Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към ЕС, съобщава "Ройтерс".

До това решение се стигна, след като новоизбраният президент на РСМ нарече страната "Македония", подновявайки спора с Атина за името.

Гордана Силяновска-Давкова - която получи подкрепата на възраждаща се националистическа партия при гласуването миналата седмица - спомена предишното име на Македония по време на встъпването си в длъжност в неделя. По този начин тя наруши споразумението между Атина и Скопие, постигнато с посредничеството на ООН.

Двете страни се договориха малкият балкански съсед на Гърция да се нарича "Северна Македония" след дълги и спорни преговори през 2018 г., а не само "Македония", което според Атина предполага териториални претенции към гръцка област със същото име.

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова употреби само "Македония", а не "Северна Македония", както бе договорено през 2018 г.

Съгласно това споразумение гръцкият парламент трябваше да одобри три меморандума, които включват ускоряване на процесите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, но Атина изчаква да види дали нейният съсед изпълнява изцяло условията на споразумението.

"Няма да ратифицираме меморандумите, освен ако не сме абсолютно убедени, че другата страна спазва всички разпоредби на споразумението", подчерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Предполагаше се, че т.нар. Преспанско споразумение е сложило край на 27-годишния спор между Атина и Скопие и е проправило пътя на Северна Македония да се присъедини към НАТО.

Тогава Гърция заяви, че ще подкрепи и кандидатурата на съседа си за присъединяване към ЕС.

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

ЕК подчерта важността от поддържането на добро регионално сътрудничество

Изглежда на Скопие не му стига блокадата от България и влезе в конфронтация с Гърция, която до този момент, макар и резервирано, подкрепяше започването на преговори по същество за еврочленство.

Припомняме, че споразумението с България също е сред проблемните теми за победителя в изборите ВМРО-ДПМНЕ.

"Ще се заемем със задачите си тук и ще чакаме, ще чакаме някой разумен ( в София - бел.ред.), с когото да разговаряме. Аз не виждам от какво е отстъпила България. Двустранен договор да бъде част от преговорна рамка с ЕС е прецедент. Добросъседските отношения са нещо различно и се определят от международни критерии".

Това бяха част от основните послания на лидера на победилата на изборите в Скопие партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той даде интервю пред македонската телевизия "Канал 5"

Мицкоски коментира и позицията на служебния премиер Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки пред Северна Македония.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да отговори на изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Бившият президент на Северна Македония Стево Пендаровски порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие.

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Договорите трябва да се изпълняват, отсича държавния глава