Джихадисти убиха най-малко 15 войници в размирната северна Буркина Фасо, съобщи АФП. Това се случва само три дни след засада, отнела живота на 51 войници.

Част в Тин-Акоф в провинция Удалан, близо до границата с Мали, е била "подложена на яростна атака" в понеделник вечерта.

Други все още са в неизвестност.

Армията предприе контраатака с подкрепа от въздуха, "неутрализирайки десетки терористи", добави източникът. Втори източник от силите за сигурност потвърди нападението и посочи броя на 19 загинали войници и "десетки изчезнали".

Кръвопролитието дойде, когато нацията Сахел се разклати от смъртоносна засада миналия петък близо до Деу, също в провинция Удалан.

Петдесет и един войници загинаха и 160 джихадисти бяха убити в това действие и след него, според данни на армията.

Джихадистките бунтовници в Мали започнаха да предприемат трансгранични нахлувания в държавата Сахел без излаз на море преди повече от седем години.

Оттогава над 10 000 цивилни, полицаи и войници са загинали, според оценки на НПО, и повече от два милиона души са напуснали домовете си.

Около 40 процента от територията на страната е извън контрола на правителството.

Гневът в армията заради неуспехите да обърнат вълната предизвика два преврата миналата година.

Часове преди новините за последното нападение политически партии и граждански групи показаха подкрепата си за управляващата хунта.

Буркина Фасо обяви официалното приключване на мисията на френската армия

Буркина Фасо обяви официалното приключване на мисията на френската армия

Париж все пак не късал дипломатическите отношения

"В тези трудни времена призовавам хората от Буркина да култивират дух на национално единство и да подкрепят преходните власти в решимостта им да възстановят нашата териториална цялост", каза Зефирин Диабре от Съюза за прогрес и промяна (UPC).

Лидерът на хунтата капитан Ибрахим Траоре призна, че борбата срещу джихадизма е осеяна с клопки, но каза, че властите остават "решени" да триумфират.

Атаката от петък беше най-смъртоносната сред силите за сигурност, откакто 34-годишният Траоре пое властта в края на септември, обещавайки да си върне територията, превзета от джихадистите.

Но атаките рязко ескалираха през последните седмици - от началото на годината повече от 200 души са загинали според данни на АФП.

Политическият коментатор Харуна Траоре попита защо въоръжените сили изглеждат толкова уязвими.

Хунтата на Буркина Фасо, подобно на своята двойка в Мали, се скара с Франция, традиционния съюзник на страната.

Припомняме, че Франция изтегля войските си - част от специалните сили от около 400 души, базирана близо до столицата Уагадугу.