Разбиването на руския пътнически самолет "Еърбъс А321" в Синайския полуостров на 31 октомври е причинено от терористична атака.
Това обявиха руските служби за сигурност, цитирани от руски медии.

На борда е избухнало самоделно взривно устройство с мощност 1 кг тротилов еквивалент, уточни ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников.

"По време на полета, самоделно устройство с мощност 1,5 кг тротилов еквивалент се взривило. Вследствие самолетът се е разпаднал във въздуха, с което може да бъде обяснено огромното разпръскване на части от фюзелажа на самолета на десетки километри", разяснил Бортников.

Руските служби обявиха, че са намерени следи от експлозиви чуждо производство в останките на самолета на руската авиокомпания "Когалимавиа", който извършваше полет от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. На борда се намираха общо 224 души, повечето руснаци, както и четирима граждани на Украйна и един на Беларус. Всички загинаха.

Руският президент Путин е наредил руските служби за сигурност да насочат вниманието си към намирането на отговорните за терористичния акт.

"Това не е първият път, при който Русия е изправена пред варварски терористични престъпления, по-често без видими причини, външни или вътрешни", посочил Путин, отпращайки към взривовете на жп гарата във Волгоград през декември 2013 г.

"Ние не сме забравили нищо и никого", подчертал Путин и добавил: „Убийството на наши граждани в Синай е сред най-кървавите престъпления по отношение на броя на жертвите."

Путин се е зарекъл да бъдат открити и наказани виновниците за терора. „Нашата военна кампания в Сирия трябва не само да продължи. Тя трябва и ще бъде засилена по такъв начин, че терористите ще разберат, че възмездието е неизбежно", казал той и се зарекъл да бъдат открити, където и да се крият по света и да ги накажат.

Русия предлага 50 млн. долара награда за информация за терористите, обявиха от ФСБ.