Международната благотворителна организация "Оксфам" разкритикува световните сили, участващи в Сирия, включително Русия, че не помагат на жертвите на конфликта, който продължава вече повече от 4 години.

В новопубликуван доклад „Оксфам” откроява Русия, Саудитска Арабия и Франция като най-малко щедрите страни по отношение на финансовата помощ, съобщава „Ройтерс”.

"Оксфам" публикува доклада си преди донорската конференция в Лондон на 4 февруари, заедно с призив за по-голяма помощ и преселване в чужбина на 10% от бежанците, регистрирани в съседните на Сирия държави, до края на годината.

От благотворителната организация твърдят, че най-богатите страни дават по-малко в сравнение с техния „справедлив дял” от финансовата помощ - сумата, с която дадена страна трябва да допринесе и която е свързана с размера на икономиката ѝ.

Русия е дала само 1% от дела си, докато Саудитска Арабия – 28 процента. Двете страни не са се ангажирали да приемат сирийски бежанци.

В същото време Рияд изпраща военна помощ на бунтовници, сражаващи се срещу сирийското правителство, а Москва подкрепя Дамаск с въздушни удари срещу бунтовнически групировки.

Сред страните от Запада, Франция, която се присъедини към предвожданата от САЩ кампания срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия през септември, е дала 45% от „справедливия си дял”, посочват от „Оксфам”. Париж приюти около 5 000 сирийски бежанци през миналата година.

Междувременно, САЩ са дарили 76% от дела си, въпреки че това е най-големият донор. Няколко европейски държави са дали над справедливия си дял, като например Дания (318%), Норвегия (385%) и Великобритания (237%).

В сирийския конфликт досега са загинали най-малко 250 хил. души, милиони хора бяха принудени да напуснат страната, като ДАЕШ овладя обширни територии от страната.