Лидерите на трите партии, които ще съставят новото правителство на Германия, сключиха коалиционно споразумение, според което социалдемократът Олаф Шолц ще стане следващият канцлер на страната. Това предаде Politico.

Очаква се коалицията на социалдемократите, Зелените и либералните Свободни демократи да поеме властта в началото на следващия месец, с което ще се сложи край на 16-годишното управление на консерваторите под ръководството на Ангела Меркел.

Тъй като Меркел не се кандидатира за нов мандат, социалдемократите завършиха на първо място на парламентарните избори през септември. Това постави Шолц, министър на финансите в последния кабинет на Меркел, на челна позиция за ръководител на следващото правителство.

Пред извънредно положение сме, останете си вкъщи, зоват в Германия

Пред извънредно положение сме, останете си вкъщи, зоват в Германия

Възможността за национален локдаун заради Covid-19 не се изключва

Шолц ще заеме канцлерския пост на фона на огромно нарастване на случаите на коронавирус в Германия, което кара политиците да предлагат потенциални нови ограничения. Очаква се по-късно днес той да представи коалиционното споразумение.

Пактът слага край на близо петседмичните официални преговори, в които участваха около 300 преговарящи в 22 работни групи. Екипите работиха при закрити врата, като лидерите на партиите отказваха да разкрият публично голяма част от разговорите.