Олаф Шолц, който трябва да бъде избран тази седмица да наследи Ангела Меркел като германски канцлер, днес обяви първото правителство на страната с равен брой жени и мъже, като жените поемат ключовите министерства в сферата на сигурността, информира "Франс прес".

Шолц, председател на Социалдемократическата партия (СДП), обяви състава на първото правителство, предвождано от лявоцентристите от 16 години, като откровеният експерт по пандемията Карл Лаутербах е предложен за министър на здравеопазването.

Още една партия в Германия подкрепи коалиционното споразумение

Още една партия в Германия подкрепи коалиционното споразумение

Кабинетът се очаква следващата седмица

"Равенството е важно за мен и ето защо от 16 министри ще има осем мъже и осем жени", отбеляза Шолц, който определя себе си като "феминист".

След като Зелените, партньори в предстоящото коалиционно правителство, посочиха съпредседателката си Аналена Бербок за външен министър, Кристин Ламбрехт от СДП, досега министър на правосъдието, ще поеме министерството на отбраната.

"Всички чуждестранни мисии ще бъдат непрекъснато преразглеждани", настоя Ламбрехт пред репортери след поражението на НАТО в Афганистан, като призова всяка операция да има "ясна стратегия за излизане".

Олаф Шолц е още една стъпка по-близо до поста на канцлер

Олаф Шолц е още една стъпка по-близо до поста на канцлер

Трите партии, които ще управляват Германия, сключиха споразумение

Провинциалната депутатка Нанси Фаезер ще стане първата жена министър на вътрешните работи на Германия, изтъквайки, че нейният основен приоритет ще бъде справянето с "най-голямата заплаха за страната: десния екстремизъм" след поредица от кръвопролитни крайнодесни атаки.

Лаутербах, видна, но разделяща фигура, който последователно призоваваше за по-строги мерки за спиране на разпространението на коронавируса, ще е водещата фигура на правителството в борбата с пандемията.

Шолц настоя, че бил сигурен, че "повечето германци" искали Лаутербах за тази работа.

"Даващите грижа и лекарите заслужават да виждат здравеопазването като основен приоритет в германската политика", подчерта Шолц, докато много болници съобщават, че техните отделения за интензивно лечение са на ръба с нарастване на пациентите с COVID-19.

Социалдемократическата партия на Шолц спечели парламентарните избори на 26 септември, а миналия месец сключи споразумение за сформиране на коалиция със Зелените и подкрепящите бизнеса Свободни демократи.

Очаква се той да бъде официално избран от парламента в сряда.

Меркел се оттегля от политиката след 16 години начело на водещата европейска икономика.

Довиждане, Мути*!

Довиждане, Мути*!

Приключва една епоха от историята не само на Германия, а и на Европа. Политиците ги съдят първо избирателите, после историята и Димитър Петров очаква именно втората оценка