Бъдещият канцлер на Германия Олаф Шолц изрази безпокойство относно придвижванията на руски войски в близост до украинската граница и настоя, че всякакви опити за пресичане на границата биха били неприемливи, информира "Ройтерс".

"Много, много важно е никой да не се взира в учебниците по история, за да чертае нови граници", подчерта Шолц на пресконференция след подписването на трипартийното коалиционно споразумение.

Байдън ще предупреди Путин, че Русия ще бъде ударена с най-тежките санкции, ако нахлуе в Украйна

Байдън ще предупреди Путин, че Русия ще бъде ударена с най-тежките санкции, ако нахлуе в Украйна

Екипът на Байдън е идентифицирал набор от икономически санкции, които да наложи на Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън ще каже по-късно на президента Владимир Путин, че Русия е изправена пред тежки икономически санкции, ако нахлуе в Украйна, докато хиляди руски войници са струпани близо до украинската граница.

"Трябва да е съвсем, съвсем ясно, че би било неприемлива ситуация, ако има заплаха за Украйна", изтъкна Шолц, подчертавайки, че границите не могат да бъдат нарушавани.

Шолц, социалдемократ, трябва да встъпи в длъжност утре, след като бъде избран от Бундестага (долната камара на парламента).

Той ще оглави коалиция, включваща също Зелените и либералните Свободни демократи, което слага край на 16-годишното правителство, предвождано от консерваторите при канцлера Ангела Меркел, която не се кандидатира за пети мандат на изборите през септември.

Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

Той отказва да гледа на газопровода като търговски проект

Новият вицеканцлер Роберт Хабек, който е съпредседател на Зелените, каза, че газопроводът "Северен поток 2", който трябва да транспортира газ от Русия до Европа, заобикаляйки Украйна, все още не е получил одобрение и политическите дискусии трябва да продължат.

Зелените традиционно заемат по-твърда позиция към Русия, както и към Китай.

Запитан за Китай, Шолц каза, че щял да се консултира с европейските партньори. Той заобиколи въпросите дали Германия ще се присъедини към дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Заради продължаващ геноцид на Китай и престъпления срещу човечеството

"(Ние) трябва да знаем нашите различия и въпреки това да се разбираме един с друг", настоя Шолц, като изглежда, че се придържа към предпочитания подход на Меркел за търсене на диалог.

Той похвали Байдън за укрепването на общност от демократични държави, като каза, че неговият приоритет ще бъде да работи с държави, споделящи едни и същи ценности, и да укрепва Европейския съюз. Първото му посещение в чужбина ще бъде Париж.