Правителството на френския президент Франсоа Оланд ревизира пенсионната реформа на бившия държавен глава Никола Саркози, намалявайки границата за пенсиониране от 62 на 60 години за някои работници, съобщиха от социалното министерство, цитирани от „Франс прес".

Постановлението, редуциращо пенсионната граница за тези, които са започнали работа от 18 години, бе прието на среща на кабинета, каза социалният министър Марисол Турен след като напусна заседанието.

То ще бъде финализирано в края на месеца преди да бъде публикувано във френския Държавен вестник.

Очаква се следващата година около 110 хиляди души да се възползват от мерките, които се изчисляват на 1.1 милиарда евро, като сумата се очаква да нарасне до 3 милиарда евро на година до 2017 година, подчерта министърът.

Според новите правила хората, които са били безработни не повече от 6 месеца или жените са били по майчинство до 6 месеца, ще могат да платят за това време в пенсионните фондове и по този начин да се възползват от пенсиониране на 60 години.

Тази система означава, че „жените, които са работили и имат деца, няма да бъдат ощетени при пресмятането на техните пенсии", обясни тя.

По думите й новата разпоредба, която е различна от сегашните пенсионни реформи в Европа, е „справедлива мярка, която се отнася до тези, които са ощетени от реформата от 2010 година".

Според новата система работниците, които са започнали кариерата си на 18 години ще могат да се пенсионират, ако те са внасяли суми към държавния пенсионен фонд за период от 41 години или 41 и половина години, в зависимост от годината на раждане.

Саркози увеличи пенсионната възраст от 60 до 62 години тази година въпреки големите протести по този въпрос в страната.

Реформата е приета преди „социалната конференция" на 9-10 юли в страната, в която ще участват представители на петте основни профсъюза в страната и други организации. Конференцията се организира от премиера на страната Жан-Марк Еро.

На нея се очакват да бъдат повдигнати въпроси за трудовия пазар, обучението, заплащането, минималните надници, условията на труд и пенсионирането.