Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че в разбилия се край Белгород самолет Ил-76 не е имало украински военнопленници, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

"Били ли са наши военнопленници там, мога да ви кажа със сигурност - не", каза Данилов в интервю за изданието "Бабел". Според него, ако на борда на Ил-76 е имало военнопленници, на мястото на катастрофата е щяло да има повече "биологичен материал".

Самолетът Ил-76 се разби на 24 януари в Белгородска област. Както съобщи руското министерство на отбраната, на борда на самолета е имало 65 украински военнопленници, които са били транспортирани за размяна.

Руската страна твърди, че зад катастрофата на Ил-76 стоят украински сили.

Украинското разузнаване потвърди, че този ден наистина се е подготвяла размяна между военнопленници. В същото време Главното разузнавателно управление също заяви, че не може да каже кой е бил на борда на разбилия се самолет.

В четвъртък американски източници на New York Times съобщиха, че на 24 януари Ил-76 наистина е бил свален от украинската система Patriot в руската Белгоородска област, както твърдят руските власти. Източници не потвърждават, че на борда е имало украински военнопленници и допускат, че може да са по-малко от 65-те души, за които се говори в Русия.

Русия разполагала с доказателства, че американска ракета е свалила Ил-76

Русия разполагала с доказателства, че американска ракета е свалила Ил-76

Москва предоставя данни от фрагментите