Юристът Олексий Хончарук беше избран от Върховната рада (парламента) за министър-председател на Украйна, а лидерът на президентската партия "Слуга на народа" Дмитро Разумков беше избран за председател на радата, съобщават световните осведомителни агенции.

Хончарук беше предложен от президента Володимир Зеленски и получи подкрепата на 290 депутати в 450-местната Върховна рада.

Премиерът на Украйна подаде оставка

Премиерът на Украйна подаде оставка

Нови промени в Киев

Новият премиер е на 35 години и има малък политически опит. През май той беше назначен за заместник-началник на канцеларията на Зеленски. Преди това е ръководил неправителствена организация, занимаваща се с икономически реформи и е работил като съветник в министерството на екологията. През 2014 г. се е кандидатирал за депутат, но не е бил избран.

Разумков беше избран с подкрепата на 282 депутати във Върховната рада при необходими 226 гласа. Новият председател на парламента е на 36 години. През 2007 г. завършва Института за международни отношения на Киевския национален университет "Тарас Шевченко". През 2011 г. завършва Националния университет на държавната данъчна служба на Украйна.