Планът за мобилност за периода на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж ще е сериозно транспортно предизвикателство. Превозването на до 500 000 зрители и участници на ден се оказва почти олимпийско предизвикателство, пише le monde.

Преди началото на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 (JOP), Лоран Пробст, генералният мениджър на Ile-de-France Mobilités (IDFM), транспортният орган в Ил-дьо-Франс, се стреми да остане спокоен. От 26 юли до 11 август 2024 година Париж ще трябва да гарантира, че седем милиона зрители могат да бъдат транспортирани до двадесет и петте места, избрани за събитията (дванадесет в Париж, тринадесет във вътрешните и външните предградия), но също така и да осигури транспорт 250 000 "акредитирани" членове на олимпийското семейство (атлети, служители, доброволци, медии).

Обикновено в сърцето на лятото автобусите, трамваите, метрото са с по-малко пътници. Само за периода от сряда, 28 август, до неделя, 8 септември, когато парижани ще се върнат от ваканция и училищният транспорт ще бъде възобновен, се очакват три милиона зрители за Параолимпийските игри на седемнадесет места за състезания.

Франция очаква около 600 000 души на откриването на Олимпийските игри

Франция очаква около 600 000 души на откриването на Олимпийските игри

Церемоният ще се проведе на река Сена през 2024 година