Най-продаваният германски вестник "Билд" открито постави въпроса дали на германските избиратели не им е омръзнало от канцлера Ангела Меркел, след като социологическо допитване показа, че Социалдемократическата партия изпреварва по популярност водената от нея десница, съобщава "Ройтерс".

"Омръзна ли Меркел на Германия", пита "Билд" на заглавната си страница, след като социологическо проучване за вестника на ИНСА даде 31 процента популярност на социалдемократите, докато 30 на сто получава консервативната коалиция на Меркел.

Социалдемократите бият десницата на Меркел при избори днес

Социалдемократите бият десницата на Меркел при избори днес

Избирането на Мартин Шулц за председател даде мощен импулс

Социалдемократите, които управляват в голяма коалиция с Меркел, от години изостават сериозно от коалицията между Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз в сондажите на общественото мнение. Левицата за последно спечели федерални избори през 2002 г., когато я оглавяваше Герхард Шрьодер.

Но Социалдемократическата партия започна да набира скорост, след като Мартин Шулц беше избран за неин председател през миналата седмица, който доскоро беше председател на Европейския парламент и който реши да се завърне в германската политика.

Той замести Зигмар Габриел, който се оттегли, за да засили шансовете на партията.

Шулц се зарече да заеме мястото на Меркел като канцлер с кампания, целяща преодоляване на "дълбоките разделения", които по думите му са подхранили популизма в Германия през последните години.

"Оспорвана надпревара между Социалдемократическата партия и ХДС/ХСС е във всеки случай добра за германската демокрация", се посочва в редакционна статия на "Билд", като се добавя, че възраждането на социалдемократите е направило голямата коалиция след изборите по-малко вероятна.