Общото събрание на ООН прие единодушно в четвъртък първата глобална резолюция за изкуствения интелект (ИИ), с цел защитата на личните данни и човешките права, съобщава "Ройтерс".

Приемането на необвързващата правно резолюция, предложена от Съединените щати и подкрепена от Китай и 121 други държави, отне три месеца за преговори.

"Плаваме в бурни води с бързо променящата се технология, което означава, че е по-важно от всякога да се ръководим от нашите ценности", каза един от висшите служители на администрацията, описвайки резолюцията като "първия в историята наистина глобален документ относно ИИ, за който има консенсус."

Резолюцията е най-новата от поредица от инициативи - малко от които са безпроблемни - от страна на правителства по целия свят, за да поставят граници в развитието на ИИ, на фона на опасения, че може да се използва за измами, или да доведе до загуба на работни места, наред с други вреди.

Африка и изкуственият интелект - ключови теми за италианското председателство на Г-7

Африка и изкуственият интелект - ключови теми за италианското председателство на Г-7

В началото на януари Италия пое ротационното председателство на Г-7

"Неправилният или злонамерен дизайн, разработване, внедряване и използване на системи с изкуствен интелект създават рискове, които биха могли да подкопаят защитата, насърчаването и ползването на правата на човека и основните свободи", се казва в мярката.

Попитани дали преговарящите са срещнали съпротива от Русия или Китай - държави-членки на ООН, които също гласуваха в подкрепа на документа - служителите признаха, че е имало "много разгорещени разговори. Но ние активно се ангажирахме с Китай, Русия, Куба, други страни, с които често не се разбираме по проблеми. Вярваме, че резолюцията постига подходящия баланс между по-нататъшното развитие, като същевременно продължава защитата на човешките права", каза един от служителите, пожелал анонимност.

През ноември САЩ, Великобритания и десетки страни разкриха първото подробно международно споразумение за това как изкуственият интелект да бъде защитен от измама, настоявайки компаниите да създадат системи, които са "сигурни по дизайн".

Европа изпреварва Съединените щати, като ЕС прие временно споразумение този месец за надзор на технологията, приближавайки се към приемането на първите в света правила за изкуствен интелект. Администрацията на президента Джо Байдън оказва натиск върху конгресмените за регулиране на изкуствения интелект, но поляризираният Конгрес на САЩ постигна малък напредък.

Белият дом се опита да намали рисковете от ИИ за потребителите, работещите и малцинствените групи, като същевременно подсили националната сигурност с нова изпълнителна заповед през октомври.

Изкуственият интелект - бизнес, любопитство и риск

Изкуственият интелект - бизнес, любопитство и риск

Защо и как Сам Алтман бе уволнен и почти веднага възстановен от позицията си на изпълнителен директор

Подобно на правителствата по света, китайски и руски служители с нетърпение проучват използването на ИИ инструменти за различни цели. Миналия месец Microsoft заяви, че е засякъл хакери от двете страни, използващи софтуер OpenAI, поддържан от Microsoft, за да усъвършенстват шпионските си умения.