В петък, 17 ноември, малкият борд на директорите на OpenAI неочаквано уволни своя главен изпълнителен директор и съосновател Сам Алтман "поради загуба на доверие". Не бяха предоставени повече подробности за причините.

Но във вторник вечерта Алтман се върна на стола на изпълнителния директор, след като повече от 700 от 770-те служители на компанията протестираха и заплашиха да го последват в писмен вид. Altman беше подкрепен и от Microsoft, основният инвеститор на OpenAI.

Повечето от членовете на борда, които уволниха Алтман, бяха отстранени. На техните места заеха нови хора - технически ръководители и бившият министър на финансите на САЩ Лари Съмърс.

Експертите отбелязват, че тези няколко хаотични дни не само промениха компанията, но и повлияха на индустрията за изкуствен интелект като цяло.

Те повдигнаха няколко важни въпроса: за скоростта на развитие на ИИ, за баланса на търговските и хуманистичните интереси на техните разработчици, както и защо тези мощни напреднали технологии са концентрирани в ръцете на толкова малка група хора и какво ще се случи, ако се скарат.

"Хората, разработващи "мощен ИИ", не могат да предвидят последствията от действията си три дни предварително", така Анджей Драган, професор по квантова физика във Варшавския университет, описа ситуацията в X (бившият Twitter).

От OpenAI преговаряли с Алтман да се върне като главен изпълнителен директор

От OpenAI преговаряли с Алтман да се върне като главен изпълнителен директор

Ново развитие на казуса

38-годишният Алтман, се смята за лицето на революцията на ИИ и се свързва с феноменалния успех на ChatGPT.

С идването си онлайн през ноември 2022 г. този чатбот може убедително да отговаря на въпроси, да пише поезия и музика, да създава компютърен код и много повече. В началото на ноември Алтман каза, че се използва от около 100 милиона души седмично.

Потребителите и инвеститорите веднага посрещнаха ChatGPT с ентусиазъм, но експертите и политиците в много страни бяха предпазливи, призовавайки за въвеждане на механизми за регулиране на ИИ индустрията.

Самият Алтман многократно е призовавал за разработване на регулаторно законодателство в областта на ИИ.

"Вярваме, че ползите от инструментите, които сме използвали досега, далеч надвишават рисковете, но гарантирането на тяхната сигурност е жизненоважно за нашата работа", каза той пред Сената на САЩ през май.

Експертите са загрижени за разпространението на пропаганда и невярна информация, замяната на хора на пазара на труда и други рискове - до изземването на контрола над цивилизацията от машини.

Особено безпокойство предизвиква интересът на технологичните компании към така наречения "ИИ с общо предназначение" - форма на изкуствен интелект, която на теория би могла да съответства на тази на хората.

Когато Алтман основава OpenAI с Илон Мъск, компанията определяше себе си с нестопанска цел и нейната мисия бе определена като "напредване на цифровия интелект в полза на цялото човечество", без оглед на финансовата възвръщаемост.

Мъск заклейми изкуствения интелект като риск за човечеството

Мъск заклейми изкуствения интелект като риск за човечеството

28 страни, включително САЩ, Китай и ЕС, подписаха "Декларацията от Блечли" за колективно управление на рисковете

Но по-късно се оказа, изчислителна мощност за работата на ИИ системи зависи от безпрецедентно количество енергия. През 2019 г. OpenAI основа ново търговско крило с цел да привличе инвестиции. Не всички в компанията се съгласиха с това: по това време по-специално Илон Мъск напусна.

Основният инвеститор в OpenAI беше Microsoft, който инвестира милиарди долари в замяна на 49% от компанията.

За да запази OpenAI верен на първоначалната си хуманистична цел, Алтман създаде необичайна корпоративна структура за него: малък борд на директорите с нестопанска цел наблюдава работата на търговското подразделение.

"Бордът може да ме уволни, мисля, че това е важно", каза Алтман пред Bloomberg през юни.

В резултат на това този борд всъщност го уволни в изненадващ видео разговор, докато Алтман беше в Лас Вегас за състезание от Формула 1, според Wall Street Journal, цитирайки служители на компанията.

Бордът каза, че Алтман "не е бил винаги откровен в комуникацията си с борда", без допълнително обяснение.

Директорите не дадоха никакви отговори на служителите на компанията. Според WSJ бордът е отказал да отговори, позовавайки се на правни причини.

Има предположения, че проблемът се състои в продължаващата комерсиализация на OpenAI, с което бордът на директорите, чиято роля е да гарантира хуманистичната мисия на компанията, не е съгласен.

Преди скандала фирмата планираше да продаде акции на служители на инвеститори, което би увеличило общата стойност на компанията до 86 милиарда долара.

Други теории се въртяха около страничните проекти на Altman, базирани на ИИ, както и въпроси относно интелектуалната собственост на компанията.

Microsoft ще търси място в борда на OpenAI, ако Сам Алтман се върне

Microsoft ще търси място в борда на OpenAI, ако Сам Алтман се върне

Технологичният свят следи за развитието на ситуацията

По-късно в съобщение до служителите бордът на директорите подчерта, че уволнението не е "реакция на злоупотреба". А Емет Шиър, който стана новият ръководител на компанията (за около ден), каза, че напускането на Алтман не е свързано с "никакви конкретни разногласия по въпросите на сигурността".

По този начин Шиър индиректно отрече слуховете, че Алтман се опитва да използва разработките на OpenAI за лични цели.

В четвъртък Ройтерс съобщи, цитирайки двама неназовани служители на компанията, че малко преди свалянето на Алтман, екипът за разработка на OpenAI е изразил опасения относно възможен пробив в създаването на много по-силен ИИ от настоящите възможности.

Според агенцията разработчиците са написали писмо до борда на директорите, в което са говорили за опасностите от предстоящите AGI системи - "ИИ с общо предназначение". Те трябва да взаимодействат независимо с външния свят и може да са по-добри от хората в решаването на повечето бизнес проблеми.

Според служителите те са имали основания да смятат, че компанията работи върху определена система Q* (произнесено Кю Стар), която, предвид необходимите изчислителни ресурси, вече решава определени математически проблеми. Въпреки че тези проблеми не бяха много трудни (взети са от курс в началното училище), компанията вярва, че потенциалът на тази система е много голям.

Ако успее, OpenAI може да се приближи още повече до създаването на система, която може да бъде картографирана в човешкия ум.

Самият Алтман, говорейки на форума за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество миналата седмица, намекна за нови забележителни постижения за неговата компания.

"Четири пъти в историята на OpenAI, последно през последните седмици, видях със собствените си очи как изглежда, че отдръпваме завесата на невежеството и създаваме нови граници на откритията. Да имам тази възможност е най-голямата чест в живота ми от професионална гледна точка", каза Алтман.

В борда засега влизат шефът на компютърния гигант SalesForce Брет Тейлър, бившият министър на финансите на САЩ Лари Съмърс, както и интернет предприемачът Адам Д'Анджело, основател на услугата за въпроси и отговори Quora. D'Angelo е единственият член на бившия борд на директорите на OpenAi, който е запазил мястото си.

Очаква се бордът на директорите да се разшири до девет души и да включва представител на Microsoft.

Путин ускорява разработването на изкуствен интелект, за да се бори със западния монопол

Путин ускорява разработването на изкуствен интелект, за да се бори със западния монопол

Той предупреди, че алгоритмите, разработени от западни платформи, представляват екзистенциална заплаха за Русия