Службата на ООН за правата на човека призовава бразилското правителство да проведе задълбочено и безпристрастно разследване на полицейската операция в една от фавелите в Рио де Жанейро в четвъртък. Говорителят на ООН за правата на човека Рупърт Колвил казва, че неизвестен брой хора са ранени, включително случайни странични наблюдатели, които нямат нищо общо, предаде АП.

"Изглежда, че това е най-смъртоносната подобна операция от повече от десетилетие в Рио де Жанейро и тя потвърждава дългогодишната тенденция на ненужно и непропорционално използване на сила от полицията в бедните, маргинализирани и предимно афро-бразилски квартали на Бразилия, известни като фавели" той каза.

Колвил отбелязва, че операцията е била проведена, въпреки решението на Федералния върховен съд през 2020 г., ограничаващо полицейските операции във фавелите на Рио по време на пандемията COVID-19. Той казва, че очевидно нещо не работи добре в политическите, правителствените и съдебните системи на Бразилия и те трябва да бъдат поправени. Той казва, че проблемите във фавелите, включително престъпните дейности, продължават от поколения.

25 загинали при престрелка в Рио де Жанейро

25 загинали при престрелка в Рио де Жанейро

Полицията влезе в схватка с наркотрафикантите

Колвил изразява загриженост относно достоверността за тези обезпокоителни събития. Той казва, че в офиса му са получени тревожни съобщения, че полицията не е предприела стъпки за запазване на доказателствата на местопрестъплението.

Той добавя, че това може да попречи на разследването на тази смъртоносна операция.

Припомняме, че най-малко 25 души са били убити при престрелка във втория по големина бразилски град Рио де Жанейр. До престрелката се стигна по време на полицейска операция във фавела в района на Джакарезиньо в града. Полицията стартира операцията, след като получи съобщения, че наркотрафикантите вербуват деца за своята банда. Пътници в метрото бяха улучени от куршуми, но са оцелели.

Рио де Жанейро е една от най-проблемните щати в Бразилия и огромни области са под контрола на престъпници, много от които са свързани с мощни банди за наркотрафик. Силите за сигурност в Бразилия често са обвинявани в прекомерна употреба на сила срещу цивилното население по време на антикриминални операции в големите градове. Съдебно решение от юни миналата година ограничи полицейските действия в бедните квартали на Рио по време на пандемията, освен ако не се счете за съществено.