Най-малко 25 души са били убити при престрелка във втория по големина бразилски град Рио де Жанейро, съобщават местните медии, цитирани от BBC. Сред жертвите е и полицай. До престрелката се е стигнало по време на полицейска операция във фавела в района на Джакарезиньо в града.

Полицията стартира операцията, след като получи съобщения, че наркотрафикантите вербуват деца за своята банда. Двама пътници в метрото са били улучени от куршуми, но са оцелели.

Рио де Жанейро е една от най-проблемните щати в Бразилия и огромни области са под контрола на престъпници, много от които са свързани с мощни банди за наркотрафик. Силите за сигурност в Бразилия често са обвинявани в прекомерна употреба на сила срещу цивилното население по време на антикриминални операции в големите градове. Съдебно решение от юни миналата година ограничи полицейските действия в бедните квартали на Рио по време на пандемията, освен ако не се счете за съществено.

Кървави сблъсъци в Рио де Жанейро

Кървави сблъсъци в Рио де Жанейро

Седем души са загинали

Професорът по социология Игнасио Кано от Лабораторията за анализ на насилието в държавния университет в Рио отхвърли причините, които полицията посочи за нападението: "Да се ​​каже, че наркотрафикантите вербуват деца и тийнейджъри за търговия с наркотици е смешно, защото всички знаят, че тези банди имат в редиците си непълнолетни, които работят за тях. Да се ​​каже, че ще предприемете мащабен рейд, защото сте открили, че трафикантите вербуват деца, е шега."

Бразилската армия се изтегля от улиците на Рио де Жанейро

Бразилската армия се изтегля от улиците на Рио де Жанейро

"Ние изпълнихме мисията си", обяви генерал Валтер Нето