Централната роля на армията на Бразилия в опазването на реда в щата Рио де Жанейро е към своя край. Отчетен е спад на насилието, но има значително увеличение на загиналите по време на полицейски операции, информира АФП.

"Ние изпълнихме мисията си", обяви генерал Валтер Нето, който води силите за сигурност в щата в съответствие с президентски указ от средата на февруари.

Президентът Мишел Темер, чиито мандат изтича в края на годината, предприе драстична мярка, като постави полицията в ръцете на армията, тъй като полицейските сили са неспособни да контролират тежковъоръжените наркогрупи.

След решението армията започна да патрулира по улиците, подпомагана от полицията.

Интервенцията е нечувана, откакто латиноамериканската държава се върна към демокрация през 1985 г. след 21-годишна военна диктатура.

Армията ще прекрати патрулите от 31 декември, но следващият губернатор на щата Уилсон Витцел, който ще поеме управлението от 1 януари, вече намекна, че възнамерява да действа твърдо срещу наркотрафика, включително и чрез помощта на снайперисти. Позицията му съответства с тази на крайнодесния новоизбран президент Жаир Болсонару - бивш военнослужещ, който разглежда оръжията като отговор срещу престъпленията в страната, които отнемат живота на десетки хиляди всяка година.

Но според местни жители военната интервенция е повече политическа, отколкото ефективна.

От март до ноември тази година убийствата са спаднали с 6% в сравнение със същия период през 2017 г., като съществен спад има през последните четири месеца. С почти 20% са спаднали въоръжените обири до 6 675 в сравнение с 8 301 през същия период на 2017 г.

Но броят на убитите при полицейски операции се е увеличил с около 38%, което означава, че общият брой на смъртните случаи е близо 2% по-висок в сравнение с данните за 2017 г. - 4 871 жертви. 1 444 души са убити от полицията от началото на годината. Все още няма данни за декември. В допълнение 94 полицаи са убити през 2018 г. в сравнение със 134 през 2017 г.