Агенцията на ООН за бежанците е дълбоко разтревожена от откриването на почти 100 голи мъже на границата между Гърция и Турция и призова за разследване, съобщи BBC.

"Ние обаче все още нямаме достъп до групата и информация от първа ръка за случилото се. Разбрахме, че групата ще бъде прехвърлена в Центъра за приемане и идентификация във Филакио през следващите дни, където се надяваме да имаме достъп до тях. Ние осъждаме всяко жестоко и унизително отношение и призоваваме за пълно разследване.", се казва в изявлението. 

Взаимни обвинения между Гърция и Турция заради инцидент с мигранти

Взаимни обвинения между Гърция и Турция заради инцидент с мигранти

Анкара зове Атина да спре с манипулациите

Припомняме, че взаимни обвинения бяха разменени между Гърция и Турция заради инцидента с мигрантите. 

Вчера гръцката полиция съобщи, че е спасила група от 92 нелегални бежанци, които са били открити голи и за които Атина смята, че са преминали нелегално на гръцка територия от Турция, съобщава "Ройтерс".

Днес обаче Анкара отрече да е замесена в инцидента.

Тъй като не можете да намерите нито един случай на нарушаване на човешките права от страна на Турция, вие просто се опитвате да изложите образа на собствената си жестокост, сякаш Турция го е направила, написа в Туитър турският заместник-министър на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ.

Той призова Гърция да спре "манипулациите и непочтеността".

Гърция е един от основните маршрути към Европейския съюз за бежанци от Африка, Близкия изток и други страни, въпреки че потокът е намалял от 2015-2016 г. насам, когато повече от един милион души преминаха през страната към други държави от ЕС.

Турция обвинява Гърция за смъртта на 12 мигранти

Турция обвинява Гърция за смъртта на 12 мигранти

Те измръзнали до границата между двете държави

През март 2016 г. ЕС постигна споразумение с Турция за спиране на бежанския поток към блока и за това Анкара да приеме сирийците, бягащи от войната в страната си, в замяна на милиарди евро.

Понастоящем Турция е домакин на около 4 млн. сирийски бежанци, както и на около 300 000 афганистанци. Тя заяви, че няма да приема повече мигранти.