Турските власти са открили телата на 12 мигранти, измръзнали до смърт близо до гръцката граница. Това съобщи в сряда министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, обвинявайки гръцката гранична полиция, че ги е върнала обратно през границата без обувки, предаде Ройтерс.

Гръцките власти не отговориха веднага на молбата за коментар относно обвинението. В миналото Атина е отричала турските твърдения, че нейните сили изтласкват мигрантите, които залавят, обратно в Турция или потапят лодките с мигранти в морето.

Сойлу написа в Twitter, че 12-те загинали са били част от по-голяма група от 22 мигранти, на които гръцката гранична охрана е свалила обувките и дрехите. Той не съобщи националността на мигрантите.

Гърция е един от основните маршрути към Европейския съюз за бежанци от Африка, Близкия изток и други страни, въпреки че потокът е намалял от 2015-2016 г. насам, когато повече от един милион души преминаха през страната към други държави от ЕС.

През март 2016 г. ЕС постигна споразумение с Турция за спиране на бежанския поток към блока и за това Анкара да приеме сирийците, бягащи от войната в страната си, в замяна на милиарди евро.

Понастоящем Турция е домакин на около 4 млн. сирийски бежанци, както и на около 300 000 афганистанци. Тя заяви, че няма да приема повече мигранти.

Разбиха мрежа за трафик на мигранти от Турция, спечелила милиони

Разбиха мрежа за трафик на мигранти от Турция, спечелила милиони

Бежанците се прекарвали до Италия по море