Полицията в няколко европейски държави е разбила престъпна мрежа, която е спечелила стотици милиони евро от трафик на мигранти от Турция до Италия, главно с яхти. Това стана ясно от съобщение на гръцката полиция, предаде Ройтерс.

Двадесет и девет души са били арестувани при акции в Албания, Гърция и Италия на 19 януари. Престъпната мрежа е била активна и в трите държави, както и в Турция, от началото на 2020 г.

Европейската полицейска организация Европол заяви, че най-малко 1100 мигранти са били незаконно преведени от около 80 трафиканти, за които се смята, че са спечелили "стотици милиони евро".

Повечето трансфери се извършвали по море от Турция до Италия, главно с плавателни съдове за отдих, включително яхти, но също и по суша от Гърция до Италия през Албания. Каналджиите са вземали по около 5000 евро на човек.

Някои от използваните яхти са били откраднати от райони в Западна Гърция, а групата в Турция е набирала и обучавала капитани главно от Украйна.

Гърция и Италия са "на първа линия" в миграционната криза в Европа от началото ѝ през 2015 г . Макар че повечето бежанци обикновено преминават от Турция към близките гръцки острови, от 2020 г. насам все по-голям брой хора са достигнали Италия от Турция по море, сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Броят на нелегалните мигранти в ЕС над нивата отпреди пандемията

Броят на нелегалните мигранти в ЕС над нивата отпреди пандемията

Малко под 200 000 мигранти са влезли в ЕС през 2021-а