Кризата около Украйна е достигнала връхната си точка от анексирането на Крим през 2014 г., според оценки на ООН, предаде dpa.

"Напрежението около Украйна сега е по-голямо от който и да било момент от 2014 г. насам", заяви днес заместник-генералният секретар на организацията Розмари Дикарло пред Съвета за сигурност.

Сегашната ситуация със спекулациите и обвиненията за възможен военен конфликт е "извънредно опасна", подчерта тя.

В ООН призоваха всички страни в конфликта да "проявят максимална сдържаност и да избягват каквито и да е едностранни действия, които противоречат на формулировките и духа на споразуменията от Минск или биха могли да поставят под заплаха тяхното изпълнение и да доведат до ново напрежение".

ЕС се надява на най-доброто, но се готви за най-лошото от Русия

ЕС се надява на най-доброто, но се готви за най-лошото от Русия

Разполагането на руски военни до украинската граница продължава, твърди Фон дер Лайен

"Всички проблеми могат и трябва да се решават със средствата на дипломацията, ние подкрепяме всяко такова усилие, включително чрез представителството на генералния секретар на ООН", посочи Дикарло.

На днешното заседание на Съвета за сигурност американският държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че по информация на САЩ, руските войски "са готвят да предприемат атака срещу Украйна през близките дни". Той обвини Москва, че планира да изфабрикува повод за нахлуване на украинска територия чрез "фалшива или дори истинска атака с употреба на химическо оръжие".

САЩ: Русия подготвя операция под чужд флаг като повод да нападне Украйна

САЩ: Русия подготвя операция под чужд флаг като повод да нападне Украйна

Фалшиво нападение срещу руснаци…

"Русия може да представи това събитие като етническа чистка или геноцид", подчерта държавният секретар.

Той призова руското правителство да обяви "без никакви уговорки и двусмислености, че няма да напада Украйна".

"Заявете го ясно и категорично пред целия свят, а след това го демонстрирайте като изтеглите войските, танковете и самолетите си обратно в казармите и хангарите и като изпратите дипломатите си на масата на преговорите", апелира Блинкън.

Той добави, че е изпратил до руския министър на външните работи Сергей Лавров писмо с предложение да се срещнат в Европа през идната седмица.

Нюланд: САЩ имат 18 сценария в случай на руска инвазия в Украйна

Нюланд: САЩ имат 18 сценария в случай на руска инвазия в Украйна

Кибератаката в Украйна е по "добрите стари руски методи на руското разузнаване за дестабилизиране на правителства"